Baja Bange Namkose: Jedna fotografija donela ostvarenje sna, ali i bračnu ponudu

Autor:

15.05.2017 14:09

Foto:

Foto:



Zahvaljujući slici sa snimanja serije ‘Vojna akademija’ u kojoj tumači Larisu, oficirku UN, glumica je pronašla očeve rođake u Centralnoafričkoj Republici, koju je ubrzo prvi put u životu i posetila

Glumici Baji Bange Namkose (37) uloga oficirke Larise u novoj sezoni “Vojne akademije” donela je dvostruki benefit: popularnost i ostvarenje sna - posetu Centralnoafričkoj Republici, domovini njenog oca.

- Snimali smo scenu u Batajnici koja je “imitirala” mesto Bangi. Jedan kolega je postavio na fejsbuk fotografiju sa seta i spomenuo sve ljude koji se nalaze na njoj, uključujući mene, kao i lokaciju u Centralnoafričkoj Republici gde smo navodno uradili scenu. Tu sliku je videla moja tetka Nina koja živi u Lionu, koju nikada nisam srela. Kad me je pozvala preko fejsbuka, bila sam u šoku.

Sve što se potom izdešavalo podseća na emisiju “Sve za ljubav”.

- Desetak rođaka tiskalo se pred kamerom računara i redom su mi se predstavljali. Nina je tatina rođena sestra koja ima četiri kćerke. Već u decembru prošle godine sa svojim kćerkama, devetogodišnjom Mijom i sedmogodišnjom Vanjom, otputovala sam u Lion. Tetka i ja smo se odmah dogovorile da u Afriku odemo zajedno u aprilu, međutim, nešto joj je iskrslo tako da sam se 16. aprila sama uputila tamo. Naravno, tetka je sve organizovala i na aerodromu me je čekala pratnja.

VODOPAD UZDAHA

Najjači utisak na nju su ostavili Boali vodopad i pleme Pigmeja, koje i dalje živi u šumi, sasvim izolovano od sveta.

- Imaju potpuno iste životne izazove kao mi. Čak su srećniji od većine nas. A kad sam videla Boali vodopad, ostala sam bez daha, facinirala me je ta ogromna snaga prirode. Išla sam i lokalnu crkvu, misa je slična katoličkoj, potom počinje orkestar da svira i svi pevaju uglas i igraju. To je bilo veličanstveno, a ja sam sve vreme plakala.

Ovo putovanje sanjala je prethodnih 20 godina, tokom kojih je nebrojeno puta u mislima obišla sva mesta iz tatinih priča o Bangiju.

- U Centralnoafričkoj Republici se govori sango, ali i francuski, jer je ta država do 1960. bila francuska kolonija. Sango je veoma melodičan jezik. Na primer, barala znači dobro jutro, kekereke - sutra. Zemlja je bogata povrćem i voćem, imaju mnogo travčica i biljčica od kojih se kuvaju jela u sosu i preukusna su. Ali nemaju novca, prosečna plata je 70 dolara, a ceo sistem u državi je napravljen da onemogući ljudima bilo kakav napredak, počev od državnih škola koje su loše. Tamo su i nalazišta dijamanata, i to onih crnih, veoma dragocenih, ali oni ne pripadaju narodu.

Kad su je prijatelji po povratku u Beograd pitali da neki njen rođak nema rudnik dijamanta, u šali je rekla da očeva familija ima monopol nad dobrotom. Ali mnogo zanimljivije im je bilo što je dobila bračnu ponudu.

- Zakon dozvoljava muškarcima da imaju do četiri žene. Čak mi je i ponuđen brak, i to pred prvom ženom. Ljubazno sam se zahvalila.

ČUDO SA DVA IMENA

Baju su svi gledali kao čudo.

- Izgledala sam kao vanzemaljac među njima onako crnima. Prvog dana sam posetila dedin grob i dedinu kuću, koja je napuštena. Tata je došao u Jugoslaviju na studije građevine, u Subotici je upoznao mamu i zauvek tu ostao. Mama je polu-Slovenka, polu-Nemica, i u šali kažem da sam od nje nasledila plavu kosu. Inače, ime mi je dao tata, a po tradiciji u Africi sva deca dobijaju dva imena, jedno od nekog predaka, drugo po plemenu. Moja baka se zvala Kristina Baja, a Bange je najveće pleme. Imam i dva brata, oni žive u Subotici.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading