Kako je govorio legendarni pevač: Danas svi jure hitove, slavu, ali rodiće se novi Cune (foto/video)

Autor:

22.07.2017 11:29

Foto:

Foto:



Čovek orkestar, vlasnik prve zlatne ploče na Balkanu, jedan od retkih koji ima apsolutni sluh, umetnik koji zna najveći broj pesama i sedam decenija neguje narodnu i starogradsku muziku, Predrag Cune Gojković, nagrađen Zlatnim mikrofonom za životno delo, poručio je, u poslednjem intervjuu datom Tanjugu, 2015. godine: "Rodiće se novi Cune...."

Ove godine bi proslavili 55 godina braka: Kako su se voleli Cune i Lela

U Kamenoj sali Radio Beograda, za koji je snimio 1.000 pesama, trajno obogativši njegovu riznicu, proslavio je tada 83. rođendan, skoro 70 godina na muzičkoj sceni i 52 godine braka.

Pored Zlatnog mikrofona, Cunetu je uručen i srebrenjak sa Vukovim likom Vukove zadužbine za doprinos očuvanju tradicije u formi izvorne narodne pesme i Nagrada za životno delo Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Kamena sala je bila mala da primi sve njegove prijatelje, a Cune je zahvalio svojoj matičnoj kući za to, za njega, vrhunsko priznanje.

- U Kamenoj sali smo učili nove pesme, pisali aranžmane za festivale - od San Rema do Beogradskog proleća. Tu smo se odmarali i zamarali, plakali zbog neuspeha i radovali se uspesima -  prisećao se Gojković u razgovoru za Tanjug.


Pre rata, kaže, tamo je išao u bioskop, a posle rata prolazio je pored tog zdanja sa strahom od audicije kod "strašnog Carevca" Vlastimira Pavlovića.

Od debija na talasima Radio Beograda 1939. kada je nastupio u ženskom oktetu, preko položene audicije za radio-pevača 1948, množili su se trajni snimci za zvučni arhiv Radio Beograda, nagrade i priznanja, nastupi sa raznim ansamblima, uključujući i Simfonijski orkestar RTS-a.

Godine 1962. napravio je bum sa pločom "Kafu mi, draga, ispeci" koja je dostigla tiraž od 100.000 primeraka.

- Preko noći sve radio i TV stanice su počele po više puta dnevno da puštaju moju pesmu. Nisam mogao ulicom da prođem. Na auto-putu su me zaustavljali naši gasterbajteri. Često se ne bi setili ni mog imena ni prezimena, nego bi doviknuli: Zdravo, kafu mi, draga, ispeci - prisećao se Gojković.

Pesma "Kafu mi, draga, ispeci", koju je naučio od Nade Mamule, slučajno se našla na ploči, jer se jedna pesma pokvarila pa su ubacili rezervnu, a sve se to dešavalo u vreme kada je Gojković uspešno izvodio zabavnu muziku.

Zanimljivo je i da je prvi njegov zapis na gramofonskoj ploči bila slovenačka pesma, tako da je "prvo zapevao Slovencima, pa tek onda svima ostalima".

Odlazak velikog gospodina narodne muzike: Cune će biti večan, a njegov glas upamćen

Sa sedam godina, kada je prvi put zapevao, u Kolarčevoj zadužbini, znao je dvadesetak pesama koje je naučio od majke.

- Ona je imala naviku da i lepe i tužne trenutke leči pesmom, a ja sam slušao, učio, zapisivao u pesmaricu. Kasnije kada sam se opredelio za muziku, ne završivši školu, otišao sam u kafanu, koja je najbolji univerzitet za pevača, jer tamo morate da zadovoljite mušterije da biste dobili bakšiš - pričao je Cune.

U lepom sećanju ostali su mu, kako je tada pričao, i nastupi sa Predragom Živkovićem Tozovcem i Miroslavom Ilićem, po ugledu na slavna tri tenora, ali i to kako je sa Tozovcem i Zlatom Petković "zaustavljao građanstvo" kraj malih ekrana u vreme emisije "Folk parada".

Sećao se i svakog detalja iz svoje bogate karijere i nagrada u Puli i Nišu za epizodnu ulogu u filmu "Jagode u grlu" Srđana Karanovića, učešća u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu", i kako je od jednog a kapela glasa došao do višeglasja postavši čovek orkestar, sa rasponom glasa od tri oktave.

Snagu za dugo trajanje na sceni crpeo je iz porodice, a važan je i uredan život.


Na pitanje da li u nekom vidi svog naslednika, odgovarao je da smo "pevačka nacija".

- Imamo odlične pevače od sedam do 77 godina, ali mi je žao što postoje samo dva stila pevanja - Cecin i Šabanov. Niko se ne bavi svojim stilom, niko ne obnavlja narodnu muziku, svi jure hitove kako bi zaradili novac ili stekli prestiž - primetio je u tom razgovoru.

- Rodiće se novi Cune, sigurno - poručio je te 2015. Predrag Cune Gojković.

Maja Gašić

Autor