Bili Holidej: Od kraljice bluza do nesrećne Ledi Dej

Autor:

25.07.2017 21:43

Foto:

Foto:



Bila je kraljica bluza, jedna od najuticajnijih pevačica svih vremena, poznatao pod nadimkom Ledi Dej... Bili Holidej, žena božanstvenog glasa i tužne sudbine.

Život je nije mazio, a sa samo deset godina silovao ju je komšija. Živela je u siromašnom kvartu s majkom koja ju je rodila kao tinejdžerka, a nedugo zatim poslala je u internat poznat po brutalnom kažnjavanju.

- Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe - napisala je u svojoj autobiografiji.

Godine 1928. preselila se u Njujork gde je sa samo četrnaest godina doživela drugo silovanje, nakon čega se okrenula prostituciji, a ubrzo je bila i uhapšena.

Nakon izlaska iz zatvora dobila je prvu angažman i to potpuno neočekivano. Naime, prijavila se za posao plesačice u jednom klubu, ali joj je vlasnik rekao da nije dovoljno dobra. Ipak, dopustio joj je da otpeva nekoliko pesama.

- Gosti su tada zaboravili na piće - rekla je Bili koja se proslavila svojim jedinstvenim glasom.

Veliki muzičari otkrili su je 1933, ali se tokom nastupanja u Americi suočila sa rasnom diskriminacijom. Na jednom nastupu u Detroitu naterali su je da zacrni lice da je, zbog njene svetle puti, neko ne bi pomislio da je belkinja.

Četrdesetih godina počela je mnogo da pije, a njen suprug, Džimi Monro uveo ju je u svet heroina pa je zaradu uglavnom trošila na drogu. 1947. je uhapšena zbog posedovanja heroina i deset meseci je bila u federalnom zatvoru nakon čega joj je zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima koji su joj i donosili zaradu. Drugo hapšenje usledilo je 1940. u San Francisku.

Život kakav je vodila muzička diva uništavao je na sve načine. Nakon razvoda od Monroa zaljubila se u dilera, ali zatim i u mafijaša koji se koristio njenim imenom za svoje prljave poslove.

Pedesetih je već izgubila glas i poslednje dve godine života provela je izgubljena u alkoholu i drogi. Godine 1959. primljena je u bolnicu zbog problema sa jetrom i srcem, a tada su je ponovo uhapsili i ispred njene bolničke sobe postavili su čuvare.

Legendarna pevačica umrla je 17. jula i u trenutku smrti imala je 750 dolara pričvršćenih za nogu i 75 centi na bankovnom računu. Imala je 44 godine.