Bojan Žirović: Gluma nije posao koji bi čovek poželeo za svoje dete

Autor:

23.09.2017 14:42

Foto:

Foto:



Iako bi svojoj deci pružio bezrezervnu podršku kad bi poželela da se bave glumom, pozorišni umetnik koji trenutno sprema predstavu Jerneja Lorencija ‘Carstvo nebesko’, čija će premijera biti na predstojećem Bitefu, ne bi voleo da ona krenu njegovim stopama

Jedan od najaktivnijih glumaca Bojan Žirović (46) i u svom domu je veoma angažovan. Kao ocu petoro dece, kćerki Marije (20), Teodore (13) i Ksenije (13) i sinova Mateje (22) i Ivana (13), ni kod kuće mu ne manjka predstava kao u pozorištu. Ipak, dok su kao klinci slušali njegov glas u crtaćima koje je sinhronizovao, oni danas jedva čekaju da im je tata negde napolju. A s obzirom na to da ovih dana radi na komadu slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija i da su probe u Narodnom pozorištu duge i inspirativne, glumac retko svraća kući. Delo radnog naslova “Carstvo nebesko” biće premijerno izvedeno 26. septembra na Bitefu.

- Predstava nastaje po motivima srpske epske poezije. Teško bismo našli uzbudljiviji, značajniji i inspirativniji materijal za rad. Divno je što taj osećaj deli cela ekipa, a ja sam zahvalan i presrećan što sam deo ovog projekta. Zaista. Osim rada sa Jernejom, koji je za mene jako važan, imam priliku da intenzivno sarađujem i sa njegovim timom, koji čine veliki umetnici. Voleo bih da se izborimo za uslove kada će ovakva vrsta saradnje biti pravilo, a ne izuzetak.

Bojan još ne može da otkrije kako će izgledati njegova uloga u ovom komadu, ali je uzbuđen što ga režira najveći pozorišni reditelj u regionu.

- U ovoj predstavi lik se neće tretirati u klasičnom smislu, što je zahtevno, ali i veoma inspirativno. Do sada nisam radio sa Jernejom, no upoznat sam sa njegovim radom iz priča kolega. Tačnije, njihovih hvalospeva. Mnoge od njegovih predstava za koje sam čuo se još igraju, pa ću se potruditi da ih pogledam.

KOVALSKI ZA SVA VREMENA

Iako je više od dvadeset godina aktivan na pozorišnoj sceni, glumca na ulici i dalje prepoznaju kao štrebera Racu iz filma “Mi nismo anđeli”. Poslednjih godina je i pozajmljivao glas nekim od najpopularnijih crtanih junaka, među kojima su policajac Gegavi u “Nodiju”, kao i Kovalski, najpametniji pingvin na svetu iz “Pingvna sa Madagaskara”.

- Kad su moja deca bila manja, više sam gledao crtaće, a naročito serijale. Uvek mi je zabavno da ih sinhronizujem. To je dobar glumački trening pa se obradujem kad god mi se pruži prilika da nekom animiranom junaku dam glas. Nažalost, završili smo sa “Pingvinima”, ali sam veoma srećan što sam bio deo toga.

ČISTOKRVNI UMETNIK

Zbog posla malo vremena provodi kod kuće, ali njegovi naslednici se ne bune što tate nema. A i njemu prija da sa kolegama radi na novom komadu i ostaje s njima posle proba.

- Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim u njihovo ime, ali mislim da su moja deca u fazi kada im odgovara da mnogo radim i provodim dosta vremena napolju. Naravno da smo u slobodnim trenucima zajedno, uključujući sve idilične ali i one nimalo takve situacije. A druženje s kolegama posle proba je sastavni deo glumačkog posla. Veoma me raduje kada sam s njima i razgovaramo, verujem da će se to pretvoriti u kvalitet koji će se osetiti u komadu. Teško mi je da ne razmišljam o poslu za vreme odmora. Mada, potrudiću se da ovladam tom veštinom jer smatram da je jako važna.

Bojan se ne bi bunio kad bi neko od njegove dece krenulo njegovim stopama ili koracima njegove supruge, dramaturškinje Irine Gilić Žirović. Ipak, oni za sada ne pokazuju interesovanje za glumu ili dramaturgiju.

- Iskreno govoreći, gluma baš i nije posao koji bi čovek poželeo za svoje dete. I činjenica je da su ukupni uslovi rada sve gori. Ali, pošto je život nepredvidiv, a putevi često nejasni i nelogični, što je divno, pratimo razvoj situacije. Podrška se podrazumeva. Za sada niko od njih nije ispoljio zanimanje za naše profesije. Drago mi je da vole pozorište i film, i da su odlična publika.