Džoni Mičel u novoj "Gloriji": Muzička ikona iz kanadske prerije

Autor:

08.12.2017 17:00

Foto:

Foto:



Nova biografija kantautorke čija je pesma ‘Woodstock’ dala ime celoj jednoj generaciji opisuje njene traume zbog kćerke koju je dala na usvajanje i burne ljubavne afere: bila je u vezi s Leonardom Koenom i Bobom Dilanom, a Grejama Neša ostavila je kad ju je - zaprosio

Roberta Džoan Anderson, rođena 1943. u kanadskoj provinciji, postaće svetski poznata kao Džoni Mičel, dobitnica osam Gremija, uključujući i onaj za životno delo 2002. Napisala je pesmu “Woodstock” koja je dala ime celoj generaciji i redovno se pojavljuje na listama deset najboljih kantautora 20. veka - napisao je Dejvid Jaf u tek objavljenoj biografiji Džoni Mičel pod naslovom “Lakoumna kćerka” (Reckless Daughter).

U HBO-ovoj seriji “Devojke” nedavno su koristili njenu numeru “Free Man in Paris”, a na dodeli Oskara 2016. otpevali su njenu “Both Sides, Now” za oproštaj s nizom velikana koji su nas te godine napustili, od Prinsa, koji je voleo Džoni, do Leonarda Koena, koji je bio njen ljubavnik.

- Za savremeni svet Džoni Mičel više je od ikone sedamdesetih i od pop zvezde. Ona je opevala naše tuge, naše uspone i padove. Sama više ne nastupa, ali njene ploče i dalje sviraju i trajni su dokumenti lepote i nesavršenstva. I sve dok ljudi budu slušali muziku, njena priča će biti ispričana njenim glasom, njenim čudnovatim akordima, njenim neponovljim stilom - napisao je Jaf.

Ostatak feljtona o Džoni Mičel pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 4. decembra!

Maja Gašić

Autor