Kao i prošle 2016, kada smo se oprostili velikih imena iz sveta umetnosti, kulture, filma, muzike... i ove samo ostali bez velikog broja legendi koje će ostati zauvek upamćene. Dok sa uzbuđenjem iščekujemo ulazak u novu godinu, poslednjeg dana stare prisetićemo se velikana koji su nas u ovoj napustili.

Na samom početku godine ostali smo bez muzičke legende, čuvenog Mikija Jevremovića. Naš čuveni pevač, vlasnik jednog od najlepših vokala na muzičkoj sceni stare Jugoslavije, preminuo je na Srpsku novu godinu u 75. godini od posledica moždanog udara.

Prijatelji o Mikiju: Njegove pesme biće upisane za sva vremena

Početkom aprila je u 87. godini preminuo veliki hrvatski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić. Poslednjih nekoliko godina, velikan jugoslovenske kinematografije  je proveo gotovo u izolaciji u svom domu. U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i brojnim inostranim.

Odlazak filmskog velikana: Preminuo Relja Bašić

Bez Raše Popova ostali smo 29. aprila. Srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik “Mokrinskih novina”, ali i zvezda dečje televizijske emisije “Fazoni i fore”  preminuo je u 84. godini u Beogradu. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Bojan Popov i Dijana Topolac: Poslednji dani Raše Popova

U 2017. smo ostali i bez legendarnog srpskog kaskadera Dragana Stanojevića, poznatijeg kao Bata Kameni. Bata je preminuo krajem maja u 76. godini. Snimivši više od 500 filmova, u kojima se pojavio i kao kaskader i kao glumac, sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim velikanima sedme umetnosti.

Odlazak legende: Preminuo Bata Kameni, najpoznatiji srpski kaskader

Glumac Bogoljub Mitić, poznatiji kao Bata Đoša preminuo je od posledica srčanog udara 22. juna u Beogradu. Svoj glumački talenat pokazao je u mnogim ostvarenjima, i to uprkos tome što nakon srednje škole nije upisao glumu. Vodio se kao glumac amater, ali ga to ni na koji način nije sprečilo da pokaže svoj raskošni talenat u ostvarenjima poput “Porodično blago”, “A sad adio”, “Agencija za SIS”, “Seljaci”, i mnogim drugim ostvarenjima.

Srce ga izdalo: Preminuo glumac Bogoljub Mitić Đoša

Čuveni muzičar, tvorac kultne numere iz serije "Otpisani" - Milivoje Mića Marković preminuo je sredinom leta u 79. godini preminuo Milivoje Mića Marković: Klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer i publicista tokom karijere bio je jedan od šefova PGP-a i urednik u Televiziji Beograd, kao predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije.

Milivoje Mića Marković i Radmila Mikić: Pet decenija ljubavi, muzičkih avantura i romantike

Srpski glumac, režiser i književnik Toma Kuruzović preminuo je u avgustu ove godine. Jednom od bardova filmske i pozorišne umetnosti ispunila se želja da glumi do kraja života: samo nekoliko dana pre nego što je napustio životnu scenu u 87. godini snimio je svoje scene u seriji ‘Nemanjići’.

Toma Kuruzović: Život je gluma, a scena je istina

Legendarni pevač narodne muzike uz čije pesme su odrasle su brojne generacije, Predrag Gojković Cune,  preminuo je sredinom leta u 85. godini života. Poslednjih godina mu je zdravlje bilo narušeno. Živeo je povučeno, sa suprugom Leposavom-Lelom. Kako je u nedavnom intervjuu za “Gloriju” otkrio, maštao je da barem još jednom zapeva s ćerkama Natašom i Katarinom i to pesmu“Unforgettable” Neta Kinga Kola...

Poslednje godine velikog Cuneta: Ljubav najbližih ga je održavala u životu, ali jedno nije dočekao

“Kralj trube” i jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora Fejat Sejdić preminuo je u 76. godini krajem avgusta. Svirao je sa najpoznatijim muzičarima a zvuci njegove trube razgalili su dušu poznatim državnivicima od Josipa Broza Tita, Šarla De Gola, princa Tomislava Karađorđevića, predsednika dr Zorana Đinđića, Mila Đukanovića, Orsona Velsa, Vilija Branta, Leonida Brežnjeva, Salvadora Dalija, Ajrtona Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu koji je posebno voleo našu zemlju, engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj

Odlazak kralja trube: Preminuo Fejat Sejdić

Slavni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u kasno leto 2017, Beogradu u 81. godini posle teške bolesti. Legendu srpske i jugoslovenske kinematografije pamtićemo po brojnim ulogama a njegov život obeležila je i supruga Miljana koja mu je bila bezrezervna podrška 50 godina.

Ljubiša i Mirjana Samardžić: Ljubav jača od svih tragedija

Prerano nas je napustio reditelj Uroš Stojanović (44). Autor filma “Čarlston za Ognjenku”. preminuo je od posledica srčanog udara 24. septembra u Los Anđelesu, gde je živeo poslednjih godina.Uroš je sin našeg poslavljenog dramskog umetnika Feđe Stojanovića.

Feđa Stojanović, nakon gubitka sina jedinca: Ostala je samo bol

Kako domaću, tako su i svetsku scenu zauvek napustili velikani filmske i muzičke industrije poput Sema Šeparda, Rodžera Mura, Krisa Kornela, Čestera Beningtona, Džerija Luisa, Čaka Berija, Džonija Holideja, Džona Harta, Fetsa Domina, Toma Petija, Dina Stentona, kao i legendarni osnivač "Plejboja" i "ministar slatkog života" Hju Hefner koji je preminuo u 91. godini okružen svojim Plejboj zečicama.