Književnik i dramaturg u intimnoj abecedi otkriva zbog čega treba gospodski pristupati iskušenjima u životu, kako neostvarena želja u nama budi ono najgore ili najbolje što imamo i zašto je sve više džibera oko nas

a Avala. Mitska planina, naš Avalon. Kao biciklisti za mene je to mesto na kojem se regenerišem jednom nedeljno. Osvajam je snagom sopstvenog tela. Pedale protiv uspona.

b Bliskost. Previše smo, za tako kratko vreme, počeli da ličimo na stanovnike zapadne hemisfere. Nedostaje nam naša stara istočnjačka bliskost. Sve više komuniciramo samo iz interesa.

c Celovitost. Osetiti celovitost sa kosmosom, prirodom, životom. Umetnička dela koja joj teže. Celokupnost, nedostižan ali sasvim valjan cilj.

č Čuma. Zastrašujuće čudovište iz paganske slovenske mitologije. Monstruozna starica koja nosi kugu. Obavezno je izbegavati u snu. I na javi.

ć Ćate. Starovremenski uvredljiv izraz za činovnika, osobu bez intelekta, širine, mašte, poslušnu i lojalnu. Danas ih je više nego ikada. Neki se zvanično bave i umetnošću a da su, u stvari, ćate. Opasno ih je mnogo. Izbegavati ih u snu. Naročito na javi.

d Dragi ljudi. Ima ih, po pravilu, malo, moramo ih negovati i čuvati.

dž Džiberi. Sve ih je više oko nas, za razliku od dragih ljudi. Multiplikuju se. Nisu opasni kao ćate ali su dovoljno nesnosni.

đ Đak. Uvek biti đak, učiti svakog dana, nikada ne pomisliti da baš sve znamo.

e Energija i ekonomisanje untrašnjom energijom. Malo je onih koji zaista zaslužuju energiju koju trošimo zbog njih i na njih. Misliti o tome jednom dnevno.

f Film. Bilo koji, samo da je celovečernji, bioskopski. U bioskopu je svaki film dobar, onoliko koliko je neprozirna tama koju seče snop svetlosti sa projektora.

g Gospodin. Biti jedan od njih. Gospodsko ponašanje je manje važno od gospodskog pristupa iskušenjima u životu. Sve se može gospodski odigrati, bez obzira na to šta kaže većina.
h Hodočašće. Upriličiti sebi makar jedno maleno hodočašće dnevno: omiljenom filmu, knjizi, osobi, mestu u gradu, ulici iz mladosti...

i Izolacija. Kada je hodočašće neizvodljivo‚ onda se izolovati na neko vreme: ostrvo, planinski vrh, pučina, sredina reke, san...

j Jug. Zrikavci, stene, sunce, more.

k “Kuća od soli”, naravno. Objavljivanje svakog novog romana za pisca je svečan, dugo očekivan ali istovremeno i pomalo žalostan čin. Sada roman više nije moj već pripada čitaocima. Kao kada pratite dete na studije u inostranstvu. Želite mu svu sreću i ne možete više ništa da preduzmete.

l Lepota. Težiti joj, širiti je, negovati je.

lj Ljubav. Ne treba je olako rasipati, ali ni štedeti toliko.

m Martinović. Arsenije Martinović alijas Alesandro Martini, glavni junak mog novog romana. Čovek u procepu. Neko poput nas.

n Neposlušnost. Ukoliko je prirodno ne posedujete, vežbajte je. Trebaće vam s vremena na vreme.

nj Njoj. Sve dati njoj, sve dati za nju.

o Ostrvo. Tišina, postojanje samo po sebi, izolacija. “Ostrvo dana pređašnjeg” Umberta Eka.

p Podvig. I dalje pokušavam da na dnevnoj bazi težim podvigu i podvižništvu. Malom ili većem, kako god. Zaštititi nezaštićenog, odbrusiti osionom.

r Ritam. Jednom kada ga uspostavite i osetite njegovu unutrašnju moć, sve ćete učiniti samo da iz njega ne ispadnete.

s So. Biti “so sveta”, oplemenjivati one kojima je to neophodno, koji to sami ne mogu.

š Šmira. Loša, usiljena, lažna gluma, gluma “iz lakta”. Ranije su pojedini glumci bili šmiranti, danas su to političari.

t Tour de France. Trka, biciklistička, životna, trka protiv vremena i sebe samog.

u Umetnost. Najlepši cilj jednog zdravog života, i najnedostižniji.

v Voda. Moj element. Rođeni u znaku Ribe osuđeni su da uvek plivaju uzvodno. Ili su sami sebe na to osudili. Vili, naš vesti terijer.

z Zavidljivost. Postoji oduvek ali poslednjih godina baš caruje. Što nam je gore, a jeste nam sve groznije, to je zavidljivost veća.

ž Želja. Kada je neostvarena, u nama budi ono najgore ili najbolje što imamo, a da za to nismo ni znali.

Komentari (0)

Loading