Boško Jakovljević: Kozmetika od šampanjca i zlata

Autor:

30.12.2016 13:21

Foto:

Foto:



Modni dizajner i TV voditelj proveo je uzbudljive trenutke u slovenačkom gradiću gde je nakon opuštanja na kraljevskoj masaži i dremke kao nov krenuo u obilazak obližnje farme jelena i porodične fabrike čokolade, a nije propustio ni degustaciju fenomenalnih domaćih vina

Kad sam ranije putovao u Sloveniju, zapravo u Ljubljanu, tu zemlju sam doživeo kao malu Švajcarsku na Balkanu. Odlazak u Rogašku Slatinu, gde sam bio gost beogradskog tima “Kozmetike Afrodita”, samo je učvrstio moje utiske o ovoj lepo uređenoj državi punoj zelenila. Nisam imao mnogo vremena na raspolaganju, ali moji domaćini su se potrudili da mi boravak tamo učine nezaboravnim.

PRIČA O USPEHU

Grupu sa kojom sam bio dočekalo je dobro raspoloženo osoblje “Kozmetike Afrodita”, koje nas je upoznalo sa svojom kompanijom, što je ujedno bila i priča o uspehu koji dođe kada čovek ima viziju, veruje u nju i trudi se da je ostvari. Ono što ostavlja najveći utisak jeste činjenica da ova ugledna kuća razvija sopstvene recepture i koristi isključivo prirodne aktivne sastojke, a testove ne izvodi na životinjama. Među sastojcima preparata nalaze se i šampanjac, med, mineralna voda iz lekovitih izvorišta u Rogaškoj i - zlato.

KRALJEVSKI TRETMAN

Iskreno, nisam od onih što redovno idu na tretmane lica i masaže, ali ovu priliku nisam hteo da propustim i na preporuku domaćina odlučio sam da se prepustim i jednom i drugom i iskusim o čemu se radi. Osećaj je bio predivan. Ne pamtim kada sam se tako lepo opustio uz, kako je zovu, kraljevsku masažu. Zaspao sam i nisam se budio sat vremena. Celokupan tretman s pravom zaslužuje ime koje nosi.

KREATIVNA PONUDA

Ne znam koliko sam uspeo da osetim atmosferu grada i duh tamošnjih stanovnika, kojih je samo sedam hiljada, ali imam utisak da su srećni i da čovek u Rogaškoj Slatini može lepo da živi i radi. Posebno ako je kreativan pa osmisli nešto novo da ponudi turistima koji dolaze tokom cele godine, a leti naročito. Mesto je poznato po vinima lokalnih vinarija i specijalitetima od divljači. Vina sam probao u svakoj prilici, i odlična su. Nisam imao vremena za kupovinu pa nisam saznao cene proizvoda iz domaće radinosti, ali to ću obavezno uraditi kada se opet uputim u Rogašku. Nije baš da bih se preselio tamo, ali lepo je i verujem da ću opet otići na odmor i opuštanje. Jedina zamerka je što je već u deset uveče sve zatvoreno. Ne radi nijedan lokal gde bi čovek mogao da sedne. Sve je, kako bi to Slovenci rekli - “zaprto”.

STARI UGLED

U bivšoj Jugoslaviji čuvena kao mesto za odmor i izvorište mineralne vode bogate magnezijumom, ali i po proizvodnji kvalitetnog kristala i čuvenog “pića naše mladosti” - kokte, Rogaška Slatina je danas najpoznatija kao banjsko lečilište i turističko odredište. Ovaj gradić već četiri stotine godina privlači posetioce pre svega zbog mineralnih voda koje tu izviru. U prošlosti su banju često posećivale ugledne ličnosti iz Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije, poput Franca Ferdinanda, kralja Petra, čak i kompozitora Franca Lista.

RUŽE I KAKTUSI

U gradiću punom zelenila sve je savršeno organizovano i nadohvat ruke. Za ljubitelje malo dinamičnijeg odmora posebno je atraktivno obližnje brdo Boč, na kome raste endemska vrsta ruže Pulsatilla grandis, poznata u narodu kao velika sasa. U seocetu u njegovom podnožju nalazi se zbirka od više od sedam hiljada različitih kaktusa iz celoga sveta, a među primercima je i najstariji Ariocarpus koji ima preko 60 godina!

SLATKIŠ ZA KRAJ

Okrepljen i pun utisaka, najviše vremena sam odvojio za posetu obližnjoj farmi jelena i jednoj privatnoj manufakturi za proizvodnju čokolade, koje se nalaze u selu Olimje. Čokoladarnica je porodični biznis koji postoji već tri generacije. Pradeda današnjeg vlasnika je tajne spravljanja ove poslastice naučio u Beču i potom otvorio biznis u porodičnoj kući u kojoj se ona i danas pravi i prodaje. Čokolade su vrhunskog kvaliteta i ukusa, sa raznim dodacima poput lešnika i brusnice, a po porudžbini se izrađuju u svim mogućim oblicima, sa detaljima, logoima firmi, ma, za sve prilike. Ja sam probao nekoliko i predivne su.

Farma Jelena se nalazi na izletištu Jelenov greben, gde se mufloni i srne slobodno šetaju, turisti im prilaze, a mogu i da ih hrane ako hoće.

Komentari. (0)

Loading