Otvoren 49. FEST: Radetu Šerbedžiji i Puriši Đorđeviću nagrade za izuzetni doprinos

Autor:

07.05.2021 20:18

Foto:

Foto:

Otvoren FEST u dopola popunjenoj sali u Centru "Sava". Organizatori su još ranije najavili regularno održavanje 49. po redu festivala, uprkos pandemiji, ali uz poštovanje epidemioloških mera



Festival pod sloganom "Povratak u budućnost", bez uobičajne gužve i pompe "crvenog tepiha" otvara britanska arheološka drama "Veliko iskopavanje“ Sajmona Stouna sa Rejfom Fajnsom i Keri Maligan u glavnim ulogama.

Pročitajte i Rejf Fajns - Sa srpskim pasošem u Evropu

Jakov Simović/Gloria

 

Pre emitovanja filma reditelju Puriši Đorđeviću i glumcu Radetu Šerbedžiji dodeljene su nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

- Dobro je što je FEST opet sa nama, na neki način dobro je i da sam ja još sa vama - rekao je Puriša Đorđević koji je juče napunio 97 godina.

Pročitajte i Puriša Đorđević - I u desetoj deceniji dečko je u formi

Jakov Simović/Gloria

 

- Da se ne ljutite, upravo spremam još jedan film. Vidimo se na sledećem FEST-u - poručio legendarni reditelj primajući priznanje, a potom je dobio ovacije publike.

Nakon Đorđevića, nagradu je dobio i proslavljeni glumac Rade Šerbeždija koji je naglasio da je ponosan što je deo FEST-a.

Pročitajte i Nije mogao dugo da se nosi s tim - Šerbedžija priznao zašto otac nije želeo da gleda filmove u kojima je glumio!

Jakov Simović/Gloria

 

- Ponosan sam da sam deo ove kinematografije Južnih Slovena, koji su se nekada zvali Jugosloveni, i ovog FEST-a koji je nastao kad je jugoslovenski film bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih u svetu - rekao je Šerbedžija podsetivši na velikane filmske režije Žiku Pavlovića, Makavejeva i Purišu Đorđevića.

- FEST je divna stvar za Beograd - rekao je Šerbedžija, a njegovom izjavom festival je svečano i otvoren.

Pročitajte i Rade Šerbedžija - Sve pesme posvetiću Mileni Dravić

Jakov Simović/Gloria

 

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Između 7. i 14. maja u salama Centra „Sava”, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerije premijerno će biti prikazan 71 dugometražni i pet kratkometražnih fimova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Pročitajte i Specifičan film "Oaza" Ivana Ikića dobio još jedno međunarodno priznanje!

prntscrn

 

Za Glavni takmičarski program odabrano je 18 filmova iz 12 zemalja (Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija), među kojima su i tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića po scenariju Strahinje Madžarevića.

U nastavku pogledajte galeriju slika sa ovogodišnjeg FEST-a

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading