Večeras dodela prestižnog Oskara: Očekujte fuziju inspiracije i nade!

Autor:

25.04.2021 12:36

Foto:

Foto:

Dodela Oskara, nagrade Američke akademije za film održaće se večeras nakon dvomesečnog odlaganja



Nagrade Američke akademije za film, Oskar biće dodeljene večeras po 93. put u Los Anđelesu. Svečana ceremonija održaće se u holivudskom Dolbi teatru, kao i na losanđeleskoj metro stanici.

Uprkos vanrednim okolnostima producenti obećavaju jedan od najglamuroznijih događaja koji će sa sobom nositi i jedinstvenu poruku.

Pročitajte i Međunarodni filmski festival ipak će biti održan uz ovaj uslov!

Photo: Amy Sussman / Staff / Getty Images Entertainment via Guliver

 

Iako je jedan od najupečatljivijih događaja za svet filma tradicionalno trebalo da se održi u februaru, zbog pandemijskih okolnosti on je pomeren za večera. Čak trećina budžeta pripremljenog za realizaciju spektakla odvojena je za poštovanje poštovanje i ispunjavanje svih propisa u borbi protiv koronavirusa. S tim u vezi zvanice su u obavezi da nose maske, a broj prisutnih biće ograničen na 170 ljudi.

Producenti su dodelu nagrada zamislili kao pozorišni i filmski doživljaj za prisutne i sve gledaoce, a ne kao klasičan TV prenos. Inspiraciju su potražili i u nekim od prvih dodela u istoriji.

- Oskar će ovoga puta, kao i u svakom filmu ili predstavi, na kreativan način gledaocima ispričati priču - objasnili su producenti uoči dodele, napomenuvši da poruka koju šalju dodelom u ovom teškom trenutku jeste "fuzija inspiracije i nade“.

Pročitajte i Ušuškani uz toplu čokoladu - Evo šta predlažemo da gledate ovog vikenda (video)

Photo: Andrew H. Walker / Staff / Getty Images Entertainment via Guliver

 

- Biće toliko energije da će vam biti potrebne naočare za sunce - poruka je producenata.

Pre dodele, za sve gledaoce pripremili su "zagrevanje“ koje neće biti klasično izveštavanje sa crvenog tepiha, već uvod u glavnu priču koji su nazvali "Into the Spotlight“. A nakon dodele priznanja, priča će biti nastavljena specijalnim programom koji je naslovljen "After Dark“.

Ceremonija neće imati zvaničnog voditelja, a tradicija se neće menjati ni kada su u pitanju prezenteri nagrada. Tako će, u skladu sa običajima, Oskare dodeljivati prošlogodišnji laureati, među kojima su Bred Pit, Rene Zelveger, Žoakin Finiks i Lora Dern. Pored prošlogodišnjih dobitnika nagrade će večeras uručivati i Hale Beri, Harison Ford, Riz Viterspun, Anđela Baset, Brajan Kranston, Ređina King, Rita Moreno, Don Čidl… Među prezenterima naći se se, opet u skladu sa tradicijom, i neki od nominovanih, a ovoga puta biće to Vajola Dejvis i Riz Ahmed.

Pročitajte i Vožnja koja je mogla da ga košta života - Džordž Kluni konačno je progovorio o nesreći koja se desila!

Photo:Pool/Pool Getty Images Entertainment via Guliver

 
Nominacije

Uoči noćašnje dodele svetski mediji ističu da ovogodišnju ceremoniju, bar kad su nominacije u pitanju, odlikuje najveći diverzitet, zbog čega su Oskari već upisani u istoriju. Posle silnih kritika Američka akademija za film konačno je prepoznala mlade filmske stvaraoce i glumce, potom one koji ne potiču iz anglosaksonskog govornog područja, ali i žene.

Jer, prvi put se desilo da su dve žene nominovane u kategoriji za najboljeg reditelja– Kloi Žao za "Zemlju nomada“ i Emerald Fenel za "Devojku koja obećava“. Žao može da se pohvali još jednim postignućem-prva je žena azijskog porekla koja je nominovana za ovo priznanje.

Pročitajte i Autsajder koji se ne zaboravlja - Stiv Mekvin ostaće upamćen po kontraverznom životu ali i legendarnim ulogama! (foto)

Photo:Frazer Harrison StaffGetty Images Entertainment via Guliver

 

Još jedan od filmova koji su u trci za priznanja – "Minari“ prvi put na dodeli Oskara u fokus stavlja glumce poreklom sa tla Azije. Stiven Jen je tako postao prvi azijsko-američki glumac nominovan u kategoriji za najbolju mušku ulogu, a Jun Ju-Džang je prva južnokorejska glumica koja je u trci za nagradu za najbolju žensku epizodu.

Riz Ahmed je takođe prvi glumac islamske veroispovesti koji je nominovan u kategoriji za najbolju mušku ulogu, za rolu u filmu "Sound of Metal“.

I Afroamerikanka Vajola Dejvis je srušila još neke barijere. Naime, ova glumica dobila je četvrtu nominaciju u karijeri za najbolju žensku ulogu i to za rolu u filmu "Ma Rainey’s Black Bottom“, postavši tako najnominovanija afroamerička glumica u istoriji.

Najbolji film

Iako najviše nominacija, 10 ima film "Menk“ poslednje prognoze kazuju da će ostvarenje Dejvida Finčera bez ključnih nagrada. Pretpostavlja se da će zlatna statua za najbolji film otiči hibridnom ostvarenju "Zemlja nomada“ Kloi Žao.

Doduše, male šanse neki daju i danskom sineasti Tomasu Vinterbergu za film "Još jedna runda“, s tim što poslednje prognoze kažu da će on trijumfovati, ali u sasvim drugoj kategoriji- onoj za najbolji strani film. 

Što se tiče prestižne nagrade za glavnu mušku ulogu, američki mediji ocenjuju da, uprkos sjajnom Entoniju Hopkinsu koji se bori protiv demencije (Otac), Rizu Ahmedu, hevimetal bubnjaru koji gubi sluh (Sound of Metal), Geriju Oldmanu kao scenaristi Mankijeviču (Menk) i Stivenu Jenu u "Minariju“, će Oskara posthumno dobiti Čedvik Bosman za rolu džez muzičara Livija Grina u filmu "Ma Rainey’s Black Bottom“.

Pročitajte i Nikol Kidman ni bleda senka nekada najlepše žene Holivuda

Photo: Pool/Pool Getty Images

 

Najneizvesniji će, prema proceni upućenih, zato biti laureat u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Naizgled, kako podsećaju američki mediji, svih pet nominovanih glumica imaju šanse za trijumf. Andra Dej je odlična kao slavna pevačica u filmu "Amerika protiv Bili Holidej“, Vajola Dejvis (Ma Rainey’s Black Bottom) i Vanesa Kirbi (Delovi žene) napravile su fantastične role, no izbor je, izgleda, sužen na dve glumice - Frensis Mekdormand (Zemlja nomada) i Keri Maligan (Devojka koja obećava). Međutim, Maliganovoj se daju veće šanse. A ono što najviše ide u prilog engleskoj glumici, osim odlične uloge u filmu "Devojka koja obećava“, jeste što nikada nije osvojila Oskara, dok Mekdormandova ima već dva, prenosi nova.rs.

Oskari će, za američko tle, biti direktno prenošeni na kanalu ABC, a još 225 televizija širom sveta prenosiće ceremoniju, među njima i naš RTS, koji sa čitavim programom kreće oko dva sata posle ponoći.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading