Napustio nas je još jedan velikan - Andrija Zafranović preminuo u 72. godini

Autor:

10.03.2021 16:40

Foto:

Foto:

Preminuo Andrija Zafranović, TV i filmski montažer, zaslužan za ostvarenja poput „Balkanskog špijuna", „Oca na službenom putu", „Doma za vešanje" i dr.



Dobitnik tri pulske Zlatne arene, Andrija Zafranović, preminuo je u 72. godini života, prenosi RTS. Jedan je od najvećih TV i filmskih montažera. Profesionalno se ostvario u vrtoglavom broju filmova

- Verovatno je bio svetski rekorder po broju filmova na kojima je radio, njih 144 - kazao je njegov brat Lordan Zafranović za Novosti  i dodao:

-  Zvali smo ga „doktor", jer je uvek mogao neobično precizno da dijagnosticira snimljeni materijal i predloži „terapiju" kako da se dođe do dobrog filma.

Pročitajte i Napustio nas je Boris Komnenić, a sa sobom je poneo neopisivu bol!

prntscr

 

 

Andrija Zafranović rođen je u Maslenici 15. avgusta 1949. godine. Na filmskoj i TV montaži diplomirao je i magistrirao 1975. godine na Akademiji umetnosti u Pragu, a radio je na nekim od najvećih ostvarenja srpske kinematografije poput Balkanskog špijuna, Oca na službenom putu, Doma za vešanje, Karaule, Čuda neviđenog, Bićemo prvaci sveta i mnogih drugih.

Pored filmske i TV montaže Andrija se bavio i dramaturgijom. Bio je redovni profesor i šef katedre na Fakultetu dramskih umetnosti, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.

Za svoje stvaralaštvo nagrađen je sa tri Zlatne arene za montažu na filmskom festivalu u Puli i to za filmove: Kraljevski voz (1981), Balkanski špijun (1984), Večernja zvona (1986).

Dobitnik je i nagrada za najbolju montažu na Filmskom festivalu u Sopotu, nosilac je priznanja Fipresci, a nagrađen je na pariskom Filmskom festivalu jugoistočne Evrope i dobitnik nagrade za životno delo filmskog festivala Sinematik.

Nemački filmski časopis Kino-film šnit proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine, piše RTS.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading