Legendarni reditelj, dramaturg i pisac Vladimir Lale Andrić, dugogodišnji urednik Dečijeg i školskog programa RTS-a, preminuo je juče u 77. godini života u Obrenovcu.

Vladimir Lale Andrć rođen je u Obrenovcu 1944. godine, bio je autor popularnih serijala 'Laku noć, deco' i 'Pustolov', napisao je više desetina pozorišnih i radio drama, kao i nekoliko filmskih scenarija. Režiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Huga Klajna, a kao reditelj ostavio je svoj pečat na prvu verziju filma 'Šešir profesora Koste Vujića'.

Vladimir Lale Andric, foto: youtube prntscr

Andrić je između ostalog objavio i 13 knjiga poezije i proze, među kojima su 'Napred plavi smeđi i crni', 'Srce na zidu', 'Pustolov', 'Daj mi krila jedan krug', 'Večernji slon', kao i knjiga probranih priča, pesama i zapisa 'Savršen darmar'. Njegov rad više puta je prepoznat, te je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su i Zmajeva nagrada, nagrade 'Neven', 'Zlatni ključić' i mnoge druge.

U redakciji dečjeg programa nekadašnje Radiotelevizije Beograd, a potom RTS-a, radio je od 1968. godine do penzionisanja 2009. Tokom svoje dugačke karijere trudio se da usreći one najmalđe, a pored serijala 'Laku noć, deco' i 'Pustolov', autor je i drugih emisija za decu i mlade među kojima su 'Biografija', 'Junak našeg detinjstva', 'Dom u kojem živim', 'Pesnici svog zanata', 'Daj mi krila jedan krug'.

Tačan datum i mesto sahrane još uvek nisu poznati.

Čitajte i: