Šon Koneri proslavio je 90. rođendan: Popularni tajni agent 007 ušao u desetu deceniju života!

Autor:

26.08.2020 11:06

Foto:

Foto:



Dugovečna je ta generacija 1930, prvo je Džin Hekman, pa onda Klint Istvud, a potom i Šon Koneri proslavio svoj 90. rođendan.

Škotski glumac i producent, prvi Džejms Bond u životu je proživeo mnogo uspona i padova, a danas uživa titulu jednog od najvećih šmekera na svetu.

Kada je Šon Koneri 1962. godine izgovorio kultnu rečenicu - moje ime je Bond, Džejms Bond - ušao je u istoriju kao najpoznatiji tajni agent, u službi Njenog Veličanstva

Po mnogim listama proglašen je za najvećeg muškarca 20. veka. Ipak detinjstvo mu je bilo jako teško, majka mu je bila pralja, a otac vozač kamiona, bili su veoma siromašni. Kao dečak Šon je ribario u kanalu koristeći mamine najlon čarape kako bi sakupio preko potreban novac.

Slavni agent 007 će uvek biti muško: Zašto Džejms Bond nikada neće postati Džejn Bond 

Tokom karijere često je znao da napomene kako nije dozvolio da ga skromni počeci sputaju na putu ka slavi.

Kroz život bavio se raznim poslovima. Sa nepunih 13 godina ispisao se iz škole, raznosio je novine i mleko, bio je šegrt lokalnom mesaru, a kasnije je radio i u rudniku. Šon je pune tri godine služio u Kraljevskoj mornarici.

Kada je uspeo da se progura u modnoj industriji kao model, njegov vrtoglavi uspon je počeo. 1950. Godine predstavljao je Škotsku na izboru za mistera univerzuma i osvojio treće mesto, posle čega uloge počinju da se nižu kako u pozorištu tako i na televiziji.

Ukupno je glumio u velikom broju filmova, koja prema nekim izvorima prelazi brojku od 93. Čak sedam puta bio je u ulozi Džejms Bonda, a svoj jedini Oskar dobio je za ulogu Irskog policajca Malouna u popularnom filmu  'Nesalomivi'.

Agent 007 u problemu: Ni Džejms Bond ne može da se izbori sa Grejs Džouns

Proslavljeni glumac je svoj honorar od uloga u filmovima 'Robin Hun: Princ lopova' i 'Dijamanti su večni' dao u humanitarne svrhe. Jedna od najvećih časti u životu ukazana mu je kada je 2000. godine dobio počasnu titlulu viteza.

Šon je član Nacionalne partije Škotske koja se zalaže sa otcepljenje Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, proslavljeni glumac trenutno živi na Bahamima, a zarekao se da će se u Škotsku vratiti onog dana kad ona bude bila nezavisna.

Jednom prilikom čak je rekao da su Srbi jako slični Škotima - Verni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom packom, ali nikada ne bi zaboravili svoj identitet. Poseduju izuzetnu gostoprimljivost i vole sve koji ih posećuju. Sa druge strane, isto su tako tvrdoglavi i teško menjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nežnost - naveo je glumac.

Džejms Bond na kraljevski način: Zovem se Čarls, princ Čarls (foto)

Zanimljivo je da je glumac odbio ulogu čarobnjaka Gandalfa u trilogiji 'Gospodar prstenova', a kao razlog naveo je da ga mrzi da se seli na Novi Zeland. Odbio je i ulogu u 'Matriksu', a jednom prilikom istakao je da mu ni dan danas nije jasno o čemu se u tom filmu radi.