Porodica i prijatelji odali su počast tragično preminulom Tomi Zdravkoviću - Sećanje na legendarnog boema živi! (foto)

Autor:

30.09.2020 20:00

Foto:

Foto:



Tog tmurnog 30. septembra 1991. godine, napustio nas je jedan od najvećih boema ikada, umetnik i stari mangup, legenarni pevač Tomislav Toma Zdravković.

Pre tačno 29 godina preminula je legenda kafanske muzike Toma Zdravković. Dok su njegovi prijatleji, poštovaoci njegovog lika i dela i porodica strpljivo čekali kako bi odali počast tragično preminulom pevaču, u pozadini se čula tužna melodija neverovatne pesme 'Svirajte mi tiho, tiše', koja je probudila emocije kod svih prisutnih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grand tv (@grand_televizija) on Sep 30, 2020 at 3:29am PDT

Na centralno groblje je među prvima stigao Tomin mlađi brat, takođe poznati pevač Novica Zdravković, a tu je bio i njegov kolega Beki Bekić, Aco Pejović, estradni menadžer Bane Obradović, Dragan Bjelogrlić kao i mnogi drugi. Među prisutnima su takođe bili i glumci iz ekipe koja upravo snima seriju o popularnom pevaču pod nazivom 'Toma'.

Jugoslovenski hitovi, sving i Toma Zdravković: Željko Joksimović održao prvi od tri koncerta “Dva sveta” (foto)

Podsetimo, krajem jula 2020. godine počela je realizacija igranog filma 'Toma' u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca.

Film će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pevača Tome Zdravkovića (1938-1971), njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Milan Marić u ulozi Tome Zdravkovića: Ogromna odgovornost!

Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se pojaviti i brojni drugi umetnici tog vremena: Silvana Aremnulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Planirano je da pomenuti film bude premijerno prikazan početkom 2021. godine.

- Ciganka je probila led i pogurala me prema vrhu. Ušao sam u Jugoton i postao jedan od prvih pevača koji je na singlici snimio četiri svoje autorske kompozicije. Posle 13 godina pevanja prešao sam iz kafane na estradu, ušao u društvo sa ĐorĐem Marjanovićem, Duškom Jakićem, Slavkom Perovićem, Cunetom... Oduvek sam hteo da budem pevač zabavnih pesama, da pevam na festivalima. - Govorio je legendarni Toma.