Svet izgubio jednog od najvećih gitarista ikada: Edi Van Hejlen preminuo je nakon duge i teške bolesti!

Autor:

07.10.2020 16:35

Foto:

Foto:



Jedan od najvećih gitarista svih vremena preminuo je u 65. godini. Pored njega u tragičnom momentu bili su sin Volfgang, supruga Dženi i brat Aleks - s kojim je davne 1972. godine osnovao bend koji će ih ispostaviće se proslaviti u celom svetu!

Preminuo je Edi Van Hejlen, jedan od najvećih gitarista svih vremena napustio nas je u 65. godini, usled karcinoma grla, od kog je bolovao veoma dugo. Tragični događaj odigrao se u utorak ujutru, a tužnu vest potvrdio je njegov sin Volfgang Van Hejlen.

- Ne mogu da verujem da ovo pišem, moj otac, Edvard Lodevijk Van Hejlen izgubio je svoju dugu i mukotrpnu bitku s rakom. - Objavio je Van Hejlen na Tviteru. - Boljeg oca nisam mogao da zamislim. Svaki trenutak koji sam delio s njim na i van pozornice bio je dar. Volim te puno, tata. - Oprostio se dirljivim rečima od Edija njegov voljeni sin.

Bio je sin migranta, a u Kaliforniju stigao je sa svega sedam godina i odmah se zaljubio u muziku.

Edi Van Hejlen rođen je u Holandiji 1955. godine. Kada mu je bilo sedam godina, porodica se doselila u Pasadenu, a tamo se Van Hejlen zaljubio u muziku. S bratom Aleksom vežbao je klavir, ipak na kraju se pokojni Edi odlučio za gitaru, a njegov brat Aleks za bubnjeve.

I pre nego što je uplovio u tinejdžerske godine, počeo je da svira gitaru svaki dan. Vežbao je toliko da se odricao čak i druženja sa vršnjacima. Uzori su mu bili zvezde iz sveta Rok'n'rolla, ipak Edi ih je na kraju čak i nadmašio, te je otkrio mogućnosti električne gitare u potpunosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OLAF HEINE (@olafheinestudio) on Oct 7, 2020 at 6:20am PDT

Aktivnu karijeru Edi je morao da uspori već krajem devedesetih, kada se javljaju prvi ozbiljni zdravstveni problemi. Ediju je naime tada dijagnostikovan rak usne duplje. Tokom dvehiljaditih uklonjen mu je i deo jezika, no ni tada Van Hejlen nije priznao da je bolest verovatno posledica teškom zavisnošću od alkohola i cigara. Ipak problemu s zavisnošću su bili toliki da je krajem 2007. godine propao i brak s televizijskom glumicom Valeri Bertineli. Sve to nateralo ga je da se prijavi na odvikavanje - koje je srećom i uspelo.

Ubrzo je stigla i nova ljubav, pa je 2009. godine sklopio brak sa Dženi Liszevski. U bolni St. Džon u Santa Moniki upravo su Dženi, sin Volfgang i brat Aleks bili uz njega. Stanje mu se poslednjih dana drastično pogoršalo pa su njegovi najbliži sluteći kraj odlučili da budu kraj njega - poslednji put.