Poslednja diva srpske kinematografije Mira Banjac svoj 91. rođendan proslaviće sa najbližima!

Autor:

04.11.2020 14:04

Foto:

Foto:



Legendarna srpska i jugoslovenska glumica Mira Banjac danas proslavlja svoj 91. rođendan, a trenutno je zbog epidemiološke situacije prinuđena da sedi kod kuće.

Poslednja diva filma trenutno je prinudno na produženom odmoru, a svoj divan dan proslaviće u krugu porodice u porodičnoj kući u Novom Sadu. Dobro je poznato da se Mira oseća odlično, te je i u ovim godinama orna i vredna, željna novih uloga. Svojevremeno je istakla da je za nju rad kao gorivo, kada prestane da radi - uvenuće.

- Samo rad. Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje ne fali mi ništa. U tome nalazim eleksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk već terapija. Više molim Boga da što duže radim nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovek ne sme odmah, kada ga nešto malo zaboli da trči kod lekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje teleo. Moramo znati da bismo mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sebi da bi mogao da pomogneš i drugima. - Objasnila je Mira svojevremeno za Kurir.

Legendarna glumica Mira Banjac rođena je na današnji datum davne 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Mira je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu 1950. godine, a 1970. prešla je u Beograd i postaje članica Ateljea 212.

Njeno ime naširoko je poznato na ovim prostorima, glumom se bavi neverovatnih 70 godina te pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila pomenutu školu u prestonici Vojvodine. Iako je iza nje stotine uloga što pozorišnih što televizijskih, te nakon što je obišla ceo svet i dalje nije zaboravila svoje korene, a ističe da bez Srema ne bi bilo ničega!

On joj je dao nesvakidašnju harizmu i karakter koji ju je doveo do najintrigantnijih ljudi njenog vremena te je izveo na crveni tepih spektakla. Srca publike osvojila je svojim prvim pojavljivanjem na sceni, a posebno se isticala jer je u svaku ulogu unela deo sebe. Na taj način dodatno se povezala i sa ulogom koju tumači i sa publikom.

Pročitajte i: Mira Banjac: Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da dignem ruku na sebe! 

- Legendarna Mira Banjac je relikvija srpske kulture, filma, teatra i televizije. Lepo je što imamo mlade i talentovane glumce, ali je dragoceno što oni imaju na koga da se ugledaju. Veoma sam radostan što velika Mira u tako ozbiljnim godinama sa puno elana i energije pristupa svakom projektu. - Poručio je svojevremeno Radoš Bajić.

Dame kao što je pomenuta glumica danas retko se rađaju, vaspitanje i vrednosti koje nosi Mira nešto su posebno. Velika je čast imati ovakvu legendu u srpskoj kinematografiji, a redakcija portala Gloria pridružuje se čestitkama.

Miro srećan rođendana!