Počinje i u Srbiji prva Nedelja italijanske kuhinje u svetu


Prva nedelja italijanske kuhinje u svetu, koja će se dešavati od 21. do 27. novembra u 105 zemalja sa preko 1.300 događaja, biće održana i u Srbiji uz program aktivnosti koji realizuju Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Komora italijansko-srpskih privrednika, kako bi se i srpskoj javnosti predstavio “the Extraordinary Italian Taste”.

Među ključnim dešavanjima manifestacije – koja će se održati u Beogradu i Subotici (u ovom gradu u saradnji za Kulturnom asocijacijom “Piazza Italia“), uz degustacije, konferencije, pripremanje jela, laboratorije, filmske projekcije i promotivne aktivnosti – 23. novembra će šef iz italijanske regije Kampanija Đovani Arvonio (Giovanni Arvonio) pripremiti u restoranu Homa večeru sa proizvodima iz italijanske oblasti Irpinija (jug Italije) po tradicionalnim receptima ali na inovativan način.

Isti šef održaće predavanje (masterclass) iz visoke kuhinje studentima Univerziteta Singidunum.

italian-embassy-belgrade-logo-best

Dana 22. novembra Italijanski institut za kulturu organizovaće seminar o italijanskim iskustvima u promociji organskih prehrambenih proizvoda koji imaju sertifikate o kvalitetu, dok će u toku nedelje biti održane projekcije igranih i dokumentarnih filmova koji govore o hrani.

Između ostalog, uz koordinaciju Komore italijansko-srpskih privrednika restorani italijanske kuhinje u Beogradu koji imaju sertifikate “Italijanskog gostoprimstva” organizovaće specijalne menije i degustacije tipičnih jela italijanskig regija.

Medijski partner Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji je Color Press Grupa, koja će tokom vikenda (26 – 27. novembar) organizovati jedan promotivni događaj u nekom od najvećih tržnih centara u Beogradu.

Prva Nedelja italijanske kuhinje nastavlja da se bavi temama kvaliteta, održivosti, bezbednosti prehrambenih proizvoda, prava na hranu, obrazovanja, biološke raznovrsnosti, kojima se uspešno bavila i manifestacija Expo Milano 2015.

Inicijativa je nastala na osnovu Protokola o razumevanju, čiji je cilj valorizacija u inostranstvu italijanske gastronomske i vinske tradicije.

nedelja-kuhinje-fb-i-sajt

Taj protokol su 15. marta ove godine potpisala tri italijanska ministarstva: Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva i Ministarstvo obrazovanja i istraživanja.

Dodatne informacije o aktivnostima koje će biti organizovane u Srbiji, u okviru manifestacije, mogu se naći na sajtu Ambasade Italije u Beogradu ovde.

Autor: gloria.rs
Izvor: promo
Foto: promo
Podelite sa prijateljima:
Tagovi