BioCell

Bio-porođaj: Sigurnija metoda za majku i dete

Autor:

12.12.2022 14:15

Foto:

Foto:

Osim pozitivnih efekata njene preventivne primene kod porodilja i novorođenčadi, inovativna biološka regenerativna terapija ima važnu ulogu u rešavanju hitnih i ozbiljnih medicinskih komplikacija



Bolnica Biocell Hospital i tim profesora Aleksandra Ljubića objavili su u prestižnom evropskom časopisu Journal of Perinatal Medicine rad u kojem je prvi put predstavljen bio-porođaj, odnosno primena modifikovanih supstanci iz krvi porodilje u različitim fazama porođaja. Osnovni cilj ove metode je smanjenje komplikacija koje se mogu javiti kod majke (kod prirodnog porođaja ili carskog reza) i deteta (rođenog carskim rezom). Najčešće komplikacije majke protiv kojih se deluje biološkim porođajem jesu krvarenja, zatim infekcije i otežano zarastanje povreda i rana. Kod deteta rođenog carskim rezom cilj je smanjiti kasnije pojave alergijskih i kožnih manifestacija, gojaznost, autoimune bolesti.

Bio-porođaj obuhvata primenu bio-regenerativnog fibrina (eng. bio-regenerative fibrin, BRF) i plazme obogaćene trombocitima (eng. platelet-rich plasma, PRP). Obe komponente se dobijaju iz krvi same pacijentkinje i samim tim su apsolutno bezbedne i ne izazivaju imunološke reakcije. Prilikom porođaja BRF se aplikuje u cilju zaustavljanja krvarenja i smanjenja gubitka krvi, a umanjuje se i potreba za transfuzijom tuđe krvi. PRP se aplikuje u tkiva prilikom hirurškog zbrinjavanja kod carskog reza, takođe njegova primena ima značajnu ulogu u zarastanju mikropovreda karličnog dna prilikom vaginalnog porođaja, što dovodi do prevencija disfunkcije karličnog dna i kasnije spada ili prolapsa organa male karlice, kao i urinarne stres-inkontinencije (nemogućnosti zadržavanja mokraće). Pored navedenih bioloških terapija, bio-porođaj carskim rezom podrazumeva i tzv. ‘vaginalno premazivanje’ novorođenčeta majčinom mikrobiotom.

Promo

 

Upravo u vreme objavljivanja rada o novoj tehnologiji, adekvatnom primenom ove biološke terapije rešena je kritična komplikacija kod pacijentkinje porođene carskim rezom u bolnici Biocell Hospital. Naime, nakon normalnog toka porođaja, kada je pacijentkinja već bila u intenzivnoj nezi, došlo je do veoma jakog krvarenja koje ju je dovelo u stanje životne ugroženosti - šoka. Ovo krvarenje bilo je uzrokovano komplikacijom koja se javlja tokom i posle porođaja - atonijom, tj. nemogućnošću materice da se stegne (kontrahuje). Uz intenzivnu podršku vitalnim funkcijama organizma, i pored adekvatne terapije lekovima i dodatnim akušerskim postupcima, krvarenje se pojačavalo. U takvim okolnostima je indikovana ponovna operacija i vađenje materice u cilju zaustavljanja krvarenja i spasavanja života majke. Tim bolnice Biocell Hospital odlučio je da, kao poslednji pokušaj pre radikalne hirurške intervencije, aplikuje unapred pripremljeni autologni bioregenerativni fibrin (BRF) na mesto krvarenja sa ležišta posteljice. Procedura je uspešno dovela do smanjenja i potom prestanka krvarenja, čime je izbegnuta radikalna hirurška intervencija sa vađenjem materice.

Ovim je pokazano da pored pozitivnih efekata kod preventivne primene bio-porođaja (smanjen gubitak krvi za 25%, smanjenje infekcija i bolje zarastanje rana), biološke regenerativne terapije imaju važnu ulogu u rešavanju hitnih i ozbiljnih medicinskih komplikacija.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading