dr Miodrag Barjaktarević

Duh svetske stomatologije u centru Beograda

Autor:

25.11.2022 13:20

Foto:

Foto:

Ordinacija Barjaktarević ide u korak sa savremenim trendovima



Svi bismo voleli da imamo osmeh kao sa reklame za zubnu pastu, ali pitanje je da li je to moguće. Pre tri-četiri decenije stomatologija nije mogla da ispuni naše želje i zahteve vezane za zdravlje i izgled zuba, međutim, u međuvremenu su se pojavili moćni stomatološki materijali i tehnologija je značajno napredovala, tako da lekari koji su uhvatili korak sa najnovijim dostignućima stomatološke prakse mogu da realizuju gotovo sve naše zamisli.

Da bismo saznali šta je sve danas moguće, došli smo u ordinaciju Barjaktarević, u kojoj se već trideset tri godine prepliću znanje i iskustvo uz primenu najnovijih aparata i opreme. Dr Miodrag Barjaktarević, jedan od najcenjenijih beogradskih stomatologa, kaže da je tehnologija donela znatno bolji kvalitet intervencija, uz uštedu vremena i veliki komfor i za pacijente i za lekare.

- Nekada je postavljanje preciznih dijagnoza i planova terapije bilo vrlo teško, a danas je brzo, lako i precizno zahvaljujući 3D rendgenskim snimcima i upotrebi intraoralnih skenera (kamera), koji daju jasne slike stanja kosti, zuba i mekih tkiva pacijenta. Posle postavljanja dijagnoze, definiše se plan terapije i detaljno predočava pacijentu.

U ovakvoj proceduri on ima mogućnost da na samom početku lečenja dobije jasnu predstavu o stvarnom stanju svojih zuba i terapijskim mogućnostima. Mi, već u ovoj fazi, možemo da mu vizuelno prikažemo efekte lečenja i izgled budućeg zubnog niza. Naravno, ova procedura je potkrepljena detaljnim objašnjenjima terapijskih koraka koji vode ka najboljem funkcionalnom, zdravstvenom i estetskom rezultatu lečenja.

Promo

 

Kako pacijenti prihvataju ovakav pristup lečenju?

- Ogromna je razlika kad rečima opisujete budući izgled zubnog niza i kad pacijent može da ga vidi na kompjuteru, pre bilo kakve intervencije. To nam omogućava softver lepog imena “Smile Design”. Procedura podrazumeva fotografisanje pacijenta, skeniranje postojećeg stanja zuba i mekih tkiva i softversku obradu tih podataka. Potom do izražaja dolazi veština stomatologa da na takvom stanju dizajnira najbolje buduće rešenje i da ga, na ekranu, predstavi pacijentu. Naravno, vidi se i budući, novi osmeh.

Sigurno će se mnogi začuditi kad pročitaju da je moguće u jednom danu dobiti novi osmeh.

- Pre više od trideset godina pojavili su se prvi aparati i skeneri koji su imali softvere za modelaciju i izradu faseta, krunica, mostova. Naravno, danas je ta vrsta intervencija neuporedivo brža, lakša i preciznija, a za pacijenta komfornija. Koristimo sirona primescan intraoralnu kameru koja ima najbolju rezoluciju i daje veoma precizne snimke zuba i mekih tkiva.

Snimanje gornjeg i donjeg zubnog niza i zagrižaja traje manje od pet minuta, a to je osnova za izradu protetskih nadoknada u skladu sa planom terapije. U pravu ste, neke intervencije, poput estetske promene oblika, položaja i boje zuba, mogu se uraditi u jednom danu. Posle samo nekoliko sati pacijent izlazi iz ordinacije sa potpuno drugačijim zubnim nizom i novim, lepšim osmehom.

Da li su implantati došli dotle da nemaju rok trajanja?

- Pre četrdestak godina, u vreme začetaka implantologije kod nas, prognoziralo se da će trajati pet godina, potom se pominjala decenija, a danas granica više ne postoji. S vremenom su se znatno promenili dizajn implantata, materijali od kojih se izrađuju i postupci kojima se ugrađuju, ali i stručna filozofija. Do pre petnaestak godina se smatralo da je dovoljno na mestu nedostajućeg zuba postaviti “šraf”, kako ga pacijenti popularno zovu, bez detaljnog planiranja sledećih koraka.

Hirurška intervencija, odnosno ugradnja implantata, bila je dominantni deo terapije, što je ponekad značajno komplikovalo dalji tok lečenja i ugradnju protetskih nadoknada. Danas se svaki slučaj posmatra sveobuhvatno, planira se svaki korak u intervenciji, a protetski plan određuje položaj implantata. Kompjuterski vođena ugradnja implantata garantuje preciznost ugradnje, pravilan raspored i opterećenje protetskom nadoknadom, a time i njihovu trajnost.

Promo

 

Postoji li univerzalni recept za očuvanje zdravlja zuba?

- Procedura je vrlo jednostavna - dva puta dnevno po dva minuta pranje zuba i dva puta godišnje kontrola kod stomatologa. Time se problemi otkrivaju u samom začetku, pa je rešenje mnogo jednostavnije. Ne treba dozvoliti da dođe do ozbiljnog narušavanja i zdravlja i izgleda zuba jer su onda i intervencije duže i komplikovanije. Najkraće rečeno, treba delovati preventivno, a ne lečiti posledice.

 

Ordinacija Barjaktarević

www.barjaktarevicstomatologija.com

Telefoni: 011 32 32 173, 011 32 22 425

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading