REUMATSKI BOLOVI U RANO PROLEĆE I KAKO IH SPREČITI

Autor:

21.12.2021 15:01

Foto:

Foto:

Svakoga od nas je bar ponekad zabolelo rame, ruka, lakat, krsta ili je istegao tetivu, „izvrnuo zglob”. A bolovi „u kostima” su već posebna priča.



Bolovi „u kostima”, kako ih doživljava najveći broj ljudi, ne uvek, ali najčešće, reumatske su prirode i veoma često se javljaju u rano proleće. Veliki broj ljudi, uključujući i mlade, često aktivne sportiste, „snalaze” povrede i otoci, istegnuća, upale tetiva, ligamenata i burzi. Ukoliko se zbog ponovljenih trauma stvori i kalcifikat (talog kalcijumove soli u tetivi), klinička slika biva ozbiljnija. Sama reč reumatizam odnosi se na različita bolna oboljenja koja zahvataju zglobove, ligamente, tetive, kosti, mišiće ili druge meke strukture u organizmu. Reumatska oboljenja mogu biti akutna, kada se iznenada javi zapaljenje, otok i bol i tada se preporučuje mirovanje. Ako se bolest ne tretira pravilno u akutnoj fazi, ona može preći u hroničan oblik, a u tom slučaju se javljaju bol i ukočenost mišića il,i ako su zahvaćeni zglobovi, bol i ukočenost zglobova, koji su najčešće praćeni otokom.

Simptomi reumatskih bolesti

Reumatske bolesti se mogu podeliti na zapaljenske (koje spadaju u sistemska oboljenja celog organizma) i degenerativne, koje nas sa godinama sve stižu, a mogu biti zglobne i van-zglobne. Za zglobni reumatizam je karakterističan brži ili sporiji nestanak zglobne hrskavice, kada obolevaju zglobovi kao što su kuk, koleno ili rame, te zglobne površine ne mogu da „klize” jedna preko druge. Van-zglobni reumatizam odnosi se na takozvana van zglobna tkiva –  tetive, tetivne ovojnice, kapsule, burze, ligamente  – što su ujedno i tkiva najpodložnija povredama, prskanju, istezanjima i upalama. Sve te ponovljene, manje ili veće povrede, dovode do smanjenja elastičnosti i skraćenja tog tkiva (mišićnih i vezivnih vlakana), što rezultira smanjenim pokretom, ograničenjem funkcije, obično jačim bolom i remeti nam san i radnu sposobnost. 

Promo

 

Zašto se simptomi ovih oboljenja najčešće pogoršavaju kod smene godišnjih doba? 

Po svemu sudeći postoji povezanost promene vremena i reumatskog bola kod osoba koje imaju neku od reumatskih bolesti. Kada je vreme hladno i vlažno bol se javlja učestalije, pa se i sama reumatska oboljenja češće ispoljavaju sa proleća ili jeseni. Sa druge strane, u toku letnjeg perioda kada je vreme toplo i suvo, bolest se lakše  podnosi. Poznato je da oboleli često po bolovima u zglobovima ili mišićima “osete” da nailazi pogoršanje vremena, odnosno zahlađenje ili kiša. Uzrok povezanosti promene vremena i pojačanog reumatskog bola leži zapravo u promeni atmosferskog pritiska, vlažnosti, temperature i poremećaju ravnoteže naelektrisanih čestica u atmosferi.  Ova tri elementa se najviše menjaju za vreme zahlađenja i nevremena. Pouzdanih naučnih objašnjenja, međutim, još uvek nema. Poznato je, na primer, da se napadi gihta češće dešavaju zimi, kada je pri niskim temperaturama olakšano taloženje kristala mokraćne kiseline. Nasprot tome, simptomi sistemskog eritemskog lupusa su izraženiji leti, kada izlaganje ultraljubičastim zracima aktivira autoimuni proces.

Zašto i kada se javljaju?

Zapaljenske reumatske bolesti su autoimunskog porekla i nedovoljno jasnog mehanizma nastanka. Kod genetski predodređenih osoba (što ne znači da roditelji imaju isto oboljenje), zbog dejstva nepoznatog faktora (često stres ili infekcija), imuni sistem počinje da napada sopstvena tkiva, uključujući i zglobove. Ove bolesti se češće javljaju kod žena i to obično između 20. i 60. godine, ali i kod dece. Važnu ulogu imaju i nedostatak vitamina D i kalcijuma, rana menopauza, starenje, kao i druga oboljenja i lekovi koju menjaju metabolizam koštanog tkiva. Degenerativne reumatske bolesti su oboljenja starijeg životnog doba u čijem nastanku učestvuje i gojaznost, kao i preterano, nedovoljno ili neadekvatno opterećenje zglobova i kičmenog stuba tokom života i rada.

Stručnjaci su ustanovili da je reuma najskuplja bolest na svetu. Svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolevaju od nekog oblika ove bolesti.

Biološki protein – glukozamin kompleks pomaže u zaštiti i regeneraciji bolnih zglobova

Suplementacija proizvodima koji u sebi sadrže sastojke Glukozamin, Chondroitin, Metilsulfonilmetan (MSM), L-Arginin i L-Prolin, čuva od degenerativnih oboljenja kostiju i zglobova. Glukozamin u  značajnoj meri smanjuje propadanje hrskavice, što dokazuje da deluje na sam tok bolesti. Chondroitin smanjuje ukočenost zglobova, povećava snagu i oporavak ligamenata i tetiva, čineći podršku vezivnom tkivu, a ujedno održava strukturni integritet tkiva, pre svega kože i hrskavice. Najveća moć Metilsulfonilmetana je protivupalno, antioksidativno i imunomodulacijsko dejstvo. MSM olakšava teške bolove u zglobovima, leči upale i hroničan bol, regeneriše ligamente i tetive, sprečava propadanje hrskavice, pruža fleksibilnost i snagu mišićima, formira keratin, kolagen i elastin. Ono što uzrokuje bol u telu je mlečna kiselina. MSM povećava sposobnost tela da eliminiše otpadne elemente, što uveliko ubrzava oporavak i pomaže u oslobađanju energije. L-Arginin je uslovno esencijalna kiselina, što znači da se pod određenim uslovima ne stvara u dovoljnim količinama u organizmu, pa se mora unositi naknadno. L-Arginin povećava otpornost tela na vežbanje, poboljšava dotok krvi u mišiće, brzo zaceljuje rane i jača imuni sistem. Za zdravlje tkiva i kože od izuzetne važnosti je L-Prolin, jer podstiče stvaranje kolagena, zaceljivanje rana i obnavljanje tkiva. 

Promo

 

Terapija suplementom Matrix bodycode 

Novi proizvod – MATRIX bodycode sa svim pobrojanim aktivnim sastojcima, regenerativno utiče na: reumatoidni artritis, bolove u ramenu, vratu i leđima, bolove usled zapaljenja tetiva, artrozu kolena ili kuka, kalcifikaciju ramena, diskus herniju i spondilozu, lumboišijalgiju (išijas), degeneraciju hrskavice, metaboličke bolesti kostiju, giht i hondrokalcinozu, sindrome postoperativnog bola, bolove udružene sa neutopatijama.

Precizno izbalansirani sastojci MATRIX Bodycode omogućavaju transportovanje aktivnih komponenti  direktno do obolelog zgloba, čime se postiže konstantan i dugotrajniji  efekat blagotvornog delovanja.

Sa početkom primene terapije poboljšanje se može očekivati vrlo brzo, a uglavnom je to period od jedne do četiri nedelje. Ukoliko čak i dođe do brzog poboljšanja i prestanka bolova, važno je nastaviti sa korišćenjem preparata. Ovo iz razloga što aktivni sastojci preparata svojim snažnim protivupalnim dejstvom izazivaju lučenje unutrašnjih analgetskih supstanci (endorfina), koji ublažavaju bol bez upotrebe hormona i antiinflamantornih lekova, te je za teže oblike reumatskih bolova potrebna duža terapija. MATRIX Bodycode sastojci učestvuju u procesu regeneracije mehaničkog oštećenja tkiva, nastalog kao posledica distorzije, dislokacije ili povrede. Dejstvo  ovog suplementa utiče na kompletan koštano-zglobni sistem i stimuliše prirodnu sposobnost tela da zaustavi upalne prosece. Preparat se naročito preporučuje osobama sa upaljenim, bolnim zglobovima i reumatoidnim artritisom, kao i sportistima nakon povreda. Terapija ovim preparatom ima jasan cilj – da oslobodi bola i omogući da se uprkos bolesti što slobodnije krećete.    

Porudžbine: 065/302-4467,  putem online shop-a www.koloid.rs ili u svim bolje snabdevenim apotekama.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading