Senzacionalan spoj mode, kulture i muzike na svečanom otvaranju 18. 'Serbia Fashion week'-a

Autor:

27.09.2021 15:11

Foto:

Foto:

Svečanosti u velelepnom zdanju Muzeja Vojvodine, jednoj od najlepših ustanova kuluture u našoj zemlji, otvoren je 18. “Serbia Fashion Week”.



Imajući u vidu da je ovo prvi “Fashion Week” u region, koji se posle pauze izazvane pandemijom koronavirusa ponovo održava uživo pred publikom, naša nacionalna nedelja mode i ovoga puta dokazala je svoju lidersku poziciju.

“Večeras smo ovde u Muzeju Vojvodine, jer je “Serbia Fashion Week” deo projekta Evropske predstonice kulture 2022 i ovo je svojevrstan uvod u ono što ćemo raditi cele nardene godine. Krećemo iz ove ustanove kluture, a onda se selimo na krov TC “Promenada”, gde ćemo naredna dva dana gledati ukupno pedesetak fantastičnih revija. U utorak se ponovo vraćamo u Muzej Vojvodine sa “Design Week”-om i završavamo sa online konferencijom u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, na temu održive mode i reciklaže, što će biti najvažnija tema u decenijama koje dolaze.

Nenad Karlić

 

Ovu priliku želim da iskoristim da se zahvalim svim kreatorima koji su uložili ogroman napor da se pojave na srpskoj nednelji mode. Nije im bilo lako ove dve godine da finansirati kolekcije, a “Serbia Fashion Week” je poznat po tome što podržava domaće dizajnere jednako i u mogućim i u nemogućim uslovima”, rekla je predsednica “Serbia Fashion Week”-a Svetlana Horvat. Nakon njenog obraćanja usledila je revija francuskog dizajnera visoke mode Emerika Fransoa, koji je dobro poznat srpskoj modnoj publici. Specijalni gost talentovanog francuskog dizajnera bila je slavna rok princeza Slađana Milošević koja je svojom harizmom doprinela da celo veče publici ostane u posebnom sećanju.

Nenad Karlić

 

“Cilj prikazivanja ovih modela nije prodaja. Večeras smo videli kolekciju koja predstavlja moje viđenje mode posle kovida. I u ličnom i u profesionalnom smislu, bilo mi je veoma teško u prethodnom periodu. Osećao sam se kao da je sve uništeno. Pitao sam se da li ću nastaviti? Da li ću kreirati i dalje? Da li imam energije da radim ponovo? Zbog toga se u pozadini večerašnje revije čula poznata pesma “Noć u belom satenu”. U ovom dugom kovid period imao sam osećaj kao da sam u lošem snu, bez ruku. Dok sam stvarao ovu koekciju zamišljao sam  snažnu ženu koja voli svoje obline, svoje telo, koja može da pokaže sebe, da bude snažna i moćna. Ženu kakvu volim”, rekao je Emerik Fransoa i dodao da ga raduje dobrodošlica u Novom Sadu, te da mu je čast što je imao priliku da sarađuje sa Slađanom Milošević koju je publika pozdravila ovacijama.

Nenad Karlić

 

“Osećam se divno u  Emerikovoj kreaciji. Takve žene danas treba da budu. Nikad ne smeju da odustanu od svog identiteta, a korset upravo to simbolizuje. Moda, muzika, književnost - za mene je to sve isti svet. Umetnost je moj prostor”, rekla je Slađana Milošević dodajući da je oduševljena organizacijom i atmosferom koja je vladala na otvaranju 18. “Serbia Fashion Week”-a, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji.

 



 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading