Sarajevo Film Festival: Svi smo mi iz istog filma

Autor:

24.08.2020 14:27

Foto:

Foto:



Hiljade obožavalaca podržalo online priče

Nikad posebniji Sarajevo Film Festival i ove je godine brojne zaljubljenike u film, glumce, reditelje, producente i filmske zvezde širom sveta okupio na jednom mestu – online. I dok su prethodnih godina na najpopularnijem crvenom tepihu, poznatijem kao crveni ćilim na Festivalskom trgu, razmenjivali svoje priče i upoznali pravi duh Sarajeva, ove godine su svoju inspiraciju i podršku Sarajevo Film Festivalu podelili na platformi Svi smo mi iz istog filma.

Lena Kovačević, Slaven Došlo, Goran Bogdan, Branko Đurić, Jelena Veljača i brojne druge zvezde osim što su uživali u filmovima svojih kolega iz celog sveta, svojim pričama su podstakli hiljade obožavalaca da podele svoje inspirativne trenutke.


Pod sloganom Svaka priča, jedna inspiracija ove godine platforma Svi smo mi iz istog filma, koja već dugi niz godina promoviše film i kulturu kao znak prijateljstva Atlantic Grupe i Sarajevo Film Festivala, povezala je filmske umetnike sa publikom na posebno kreativan i inspirativan način.

- Važno je živeti svaki dan slaveći lepote različitosti, koje ovaj svet čine bogatim i zanimljivim mestom, a SFF okuplja ceo svet ovih dana na jednom mestu. Meni lično, umetnost je dala širinu, kao i slobodu izražavanja i posmatranja ne samo na pozornici već i izvan nje - poručio je glumac Goran Bogdan, čiji je film Otac prikazan ovih dana u sklopu 26. SFF-a. I Lena Kovačević zahvalila je SFF-u posebno emotivnim gestom.

Prisetila se gostovanja na poznatom crvenom tepihu i emocija koje su je preplavile - Sama atmosfera grada svih tih dana je nešto fantastično. Uz sebe sam imala i jednu od najboljih prijateljica koja ima puno prijatelja i poznanika u Sarajevu tako da smo doživele festival i grad na najvišem mogućem nivou. Bilo je glamurozno i toliko zabavno, puno prijatelja, umetnika, saradnika i što je najvažnije, odličnih filmova koje pamtim. Naravno i između ostalih gospodin John Cleese, koji je bio dobitnik nagrade za životno delo.

Upravo je ova ideja širenja kreativnih snaga i podsticanja mladih talenata, osnovna je ideja platforme Svi smo mi iz istog filma. Umetnost treba da motiviše na novo stvaranje i nove kreacije. Sa tim se slaže i mladi glumac Slaven Došlo, koji je sa svojim filmovima gostovao na Talent Campusu SFF-a - Sarajevo me je uverilo da imamo podjednako kreativne i vredne autore i da, iako nam uslovi nisu tako povoljni, možemo da pariramo svetskoj umetničkoj sceni. Dalo mi je podstrek da ne prestajem da se razvijam i da ukoliko već sanjam, sanjam velike stvari.

U nadi da će ovo biti jedino ovakvo druženje bez susreta, poznata lica su poslala poruke podrške organizatorima SFF-a kao i brojnoj publici s kojom dele nezaboravne i posebne trenutke. Svoje su priče ispričali i Branko Đurić, Bojana Gregorić Vejzović, Petra Kurtela, Jelena Veljača, Marko Petrić i Mirsad Purivatra kao direktor Sarajevo Film Festivala, a sve se mogu pronaći na platformi Svi smo mi iz istog filma gde su brojni posetioci i ljubitelji filma pokazali i svoje kreativne snage učestvujući u kampanji Svaka priča, jedna inspiracija. Umetnost je i ovog puta bila ona koja spaja publiku, filmske zvezde, ljude iz čitavog sveta. Filmska platna u online svetu povezala su i ujedinila publiku iz više od 40 država, jer na kraju krajeva svi smo mi iz istog filma.