Zelena energija za dalji razvoj

Autor:

10.09.2020 09:13

Foto:

Foto:



Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, ukupne isporuke energije na Zemlji porasle su oko 2,5 puta u periodu od 1973. do 2018. godine. Zbog rasta populacije treba očekivati da će se potrebe za energijom i dalje uvećavati u godinama pred nama. Značaj ovog pitanja prepoznale su i Ujedinjene nacije koje su dostupnu i obnovljivu energiju uvrstile kao jedan od svojih 17 ciljeva, čije ispunjavanje treba da dovede do osnaživanja i boljih uslova za život zajednica širom planete.

Ove činjenice stavljaju moderne energetske kompanije pred složen zadatak – da isporuče energiju koja će omogućiti dalji ekonomski razvoj i da to učine na ekološki odgovoran način, vodeći računa o prirodnim resursima i potrebama budućih generacija. Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, NIS želi da pruži pun doprinos ostvarenju ovih zadataka, a svojim poslovanjem doprinosi ispunjenju 12 od 17 ciljeva Održivog razvoja UN.

Još od 2013. godine, NIS na svojim naftnim i gasnim poljima gradi male elektrane čiji rad doprinosi zaštiti životne sredine. Naime, gas lošeg kvaliteta koji se ranije spaljivao na baklji sada se u mini elektranama koristi za proizvodnju struje i toplotne energije čime se smanjuju emisije gasova sa efektom staklene bašte. U ovakvih 14 elektrana, NIS je do sada uložio oko 20 miliona evra, a proizvodnju struje iz gasa kompanija je započela i na gasnom polju Žombolj u Rumuniji.

Ni to nije sve. NIS je prva velika mreža benzinskih stanica u Srbiji koja je počela da prodaje komprimovani prirodni gas, koji mnogi nazivaju gorivom budućnosti. To je u stvari prirodni gas koji se sabija na veoma visokom pritisku (220-250 bara) i čiji je glavni sastojak metan. U poređenju sa ostalim gorivima komprimovani prirodni gas (CNG) ima najmanji koeficijent emisije ugljen dioksida čime se direktno smanjuje zagađenje atmosfere. Pored toga, NIS je u svoju ponudu na odabranim benzinskim stanicama na auto putevima u Srbiji uvrstio i punjače za električne automobile. Na taj način dostižu se oba cilja – obezbeđuje se energija potrošačima i unapređuje zaštita životne sredine.