Zeleno okruženje je važno za kvalitetan život, a evo i zašto!

Autor:

01.12.2020 12:26

Foto:

Foto:



Život u urbanoj sredini je težnja savremenog čoveka, ali i najvećim zaljubljenicima u dinamiku gradskog života često nedostaje kontakt s prirodom. Belgrade Waterfront uspeva da pomiri ove dve suprotnosti, pa njegovi stanari ne moraju da biraju između urbanosti i zelenila, jer dobijaju obe stvari

Poznato je da ljudi koji stanuju u blizini parkova i rade u okruženju u kojem ima dovoljno zelenila žive kvalitetnije, srećnije i zdravije. Unutrašnji psihološki i emocionalni balans lakše pronalaze oni koji u toku dana imaju mogućnost da neko vreme provedu u prirodi. Savremeni urbanistički i arhitektonski trendovi nalažu da je u projektovanju novih stambeno-poslovnih kompleksa, osim njihove funkcionalnosti i dobre povezanosti sa ključnim gradskim lokacijama, važno da budu smešteni u okruženje koje pruža udobnost i kvalitet življenja, što prvenstveno znači dovoljno zelenila. 

Ovi savremeni standardi važe u svim svetskim metropolama, za kojima od skoro ne zaostaje ni Beograd. Belgrade Waterfront, novo poslovno i stambeno gradsko jezgro koje odgovara na potrebe savremenih ljudi, istovremeno je i deo grada u kojem se o pejzažnim rešenjima vodi računa isto koliko i o projektovanju zgrada. Ovakav pristup rezultirao je savršenim balansom između najmodernijih, multifunkcionalnih stambenih zgrada i umirujućeg zelenog okruženja. Tako svaka zgrada Belgrade Waterfront-a ima uređeno dvorište sa zelenilom. Tu stanari mogu da se opuste, zabavljaju i druže sa porodicom, ali i sklapaju nova prijateljstva sa susedima. 

Unutar distrikta u Belgrade Waterfront-u, zelenilo obuhvata i do 25% svake parcele. Po zelenilu Savskog parka posebno se ističe Park distrikt, u okviru kojeg se nalazi stambena zgrada BW Quartet. Život u ovoj osmospratnici nudi brojne mogućnosti za rekreaciju u okolini, poput jutarnjeg džoginga u parku ili partije stonog tenisa sa društvom. I činjenica da je BW Quartet zgrada niže spratnosti doprinosi osećaju stanara da su bliže prirodi.

Da se u Belgrade Waterfrontu veoma vodi računa o ozelenjavanju odlično se vidi u Galeriji Belgrade. Najveći tržni centar u regionu najbolji je primer kako se može iskoristiti pun potencijal zelenih krovova, koji predstavljaju jedno od glavnih obeležja ekološke gradnje u gusto naseljenim gradovima. Više od 65% krova Galerije prekriveno je biljkama, pa posetioci ovde mogu da uživaju kao u bilo kom parku. 

Pejzažne arhitekte Belgrade Waterfront-a potrudile su se da ovaj projekat nema konkurenciju ni kada je reč o izboru biljnih vrsta. Kvalitetne, zrele sadnice na najbolji način zaokružuju izgled najmodernijeg gradskog kvarta. Niža vegetacija sađena je tako da svaka vrsta dolazi do izražaja u prostoru i celom ambijentu daje posebnu draž. Kako je više od polovine biljnih vrsta zimzeleno, projekat izgleda atraktivno tokom cele godine. Još jedan pokazatelj ambicije Belgrade Waterfront-a kada je u pitanju ozelenjavanje jeste rekonstrukcija Savskog trga, koji će krasiti 300 novih stabala, te će ovaj deo grada, uz drvorede duž ulica u naselju, biti jedan od najzelenijih.

Primena najsavremenijih trendova u pejzažnoj arhitekturi, pored svih ostalih sadržaja, čini Belgrade Waterfront neponovljivim mestom za život u gradu, a očekuje se da trendovi primenjeni u kvartu na desnoj obali Save inspirišu dalje ozelenjivanje prestonice. 

story.rs/NP

Autor