Kristalno bistra voda – blago severne Srbije!

Autor:

10.12.2020 09:40

Foto:

Foto:



Naša zemlja od davnina je poznata po svojim nepreglednim prirodnim bogatstvima - planinama, rekama, šumama i jezerima. Čini se da poslednjih godina sve više ljudi iz inostranstva dolazi u Srbiju kako bi iskusilo lepote čiste i netaknute prirode koje krase naše podneblje i oduzimaju dah, dok mi još uvek učimo da cenimo bisere svojih krajeva. Među najlepšim predelima Srbije svojom raskošnom, ali pitomom lepotom ističe se nacionalni park Fruška gora. Nekada je ovaj predeo bio dno Panonskog mora, a Fruška gora njegovo dno.

Kao dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, veličanstveni krajolik Fruške gore mami i okrepljuje vitalnošću, dok brojni fruškogorski manastiri, kao stubovi kulture i istorije lokalnog stanovništva, oplemenjuju posetioce i pružaju idealno utočište od gradske vreve. Šetnja Fruškogorskim peščanim stazama koje se pružaju na preko 400km dužine, su odmor za oči i duh posetilaca.

Idilični predeli Fruške gore iznedrili su oko 200 izvora pitke, kristalno bistre vode, a najčuveniji među njima je izvor Jazak vode. Danas, istoimeno selo važi za najlepše selo u Srbiji do 1.000 stanovnika, a izvori Jazak vode predstavljaju neprocenjivu riznicu zdravlja.

Šta to Jazak vodu čini posebnom? Jedinstven geološki sastav krečnjačko-dolomitskih stena, kroz koji pitka voda neumorno krči put, bogat je kompleksom minerala preko potrebnim za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Protičući podzemnim krajolikom starim 30 miliona godina, voda skuplja dragocene sastojke iz zemljišta i postaje idealno osveženje i eliksir zdravlja.

Ukoliko nemate često priliku da posećujete Frušku goru, Jazak voda u flaši pravi je izbor za predah uz gutljaj zdravlja!