Ušće Shopping centar: Otvoren mini sajam italijanskih brendova

Autor: Svetlana Stojaković

02.03.2017 18:37

Foto:

Foto:Mini sajam italijanskih brendova otvoren je jutros u 10h pa će tako sve do 10h uveče posetioci italijanskog trga u UŠĆE Shopping centru imati priliku da se upoznaju sa izuzetnostima italijanskog dizajna.

Od 19h predviđen je i mini zabavno-muzički program, animacije pantomimičara, nastup DJ-a Selecter ... from Venice, mini koncert "Volare na tri načina“ koji će najaviti ambasador Italije Đuzepe Manco i tom prilikom predstaviti hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, pijanistkinju i pevačicu Natašu Račić i sopran Aleksandru Alivojvodić.

Inicijativi u Beogradu su se priključili brendovi FCA, Piaggio, Natuzzi, Chicco, Monini, Rio Mare, PensareCasa, IDP – Industria Divani e Poltrone, Atlas i Moreno kafa.

U okviru Dana italijanskog dizajna u Beogradu u organizaciji Ambasade Italije i Italijanskog instituta za kulturu organizuje se i okrugli sto “#Individua #Tehnologija #Društvo” će se održati istog dana u 18.00 časova u Mikser Hausu, mestu koje u srpskoj prestonici predstavlja simbol za razvoj novih kreativnih talenata. Ambasador Italije Đuzepe Manco otvoriće i taj događaj, na kome će učestvovati italijanski arhitekta Nikola di Batista, direktor časopisa Domus, koji će se baviti temom odnosa između individue, mesta stanovanja i društva zajedno sa ostalim govornicima: arhitekta Vladimir Lojanica, modna kreatorka Dragana Ognjenović, industrijski dizajner Marko Luković i arhitekta Zoran Đukanović u ulozi moderatora.

Prvi Dan italijanskog dizajna je inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Italije u saradnji sa Trijenalom u Milanu i Sajmom nameštaja nastala u slavu izuzetnosti italijanskog dizajna u svetu, kao važnog dela italijanske kulture i privrede. U ovu inicijativu biće uključeno 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, stručnjaci za komunikacije, profesori...) koji će u 100 gradova širom sveta u okviru 100 manifestacija preneti svoja iskustva, projekte i ideje. Oblast dizajna – jedne od najvažnijih industrija Made in Italy poznate u celom svetu – ostvaruje u Italiji fakturisani prihod od 46,8 milijardi evra (2,9% nacionalnog BDP) i zapošljava 995 hiljada ljudi u direktnim i indirektnim poslovima. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafičkog dizajna pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

Komentari. (0)

Loading