Nakon više od 10 godina: Konvencija bioskopskih prikazivača i distributera Srbije u Beogradu

Autor:

03.03.2017 14:44

Foto:

Foto:



Na incijativu distributerske kuće MCF MegaCom Film u sklopu ovogodišnjeg FEST Forwarda, Filmski centar Srbije po prvi put nakon deset godina organizovao je „Konvenciju bioskopskih prikazivača i distributera Srbije”.

Konvenciji, koja je održana u periodu od 2. do 3. marta, prisustvovali su predstavnici bioskopa širom Srbije, kao i zastupnici bioskopske opreme, filmski distributeri, predstavnici Ministarstva za kulturu, Privredne komore Srbije i fondova koji podržavaju i subvencionišu rad i program bioskopa.

Cilj ove konvencije bilo je pokretanje tema koje su na našim prostorima već duži niz godina zanemarene, a tiču se razvoja bioskopske mreže i digitalizacije. Srbija je jedina zemlja u regionu i šire u kojoj još uvek nije započet proces digitalizacije bioskopa, usled čega je veliki broj građana manjih sredina lišen bioskopa, kao jedne od retkih kulturnih i zabavnih institucija koja je otvorena tokom cele godine, već je ovo ostala privilegija isključivo stanovnika većih gradova.

Jedini način prikazivanja filmova u budućnosti, koja je već aktuelna, jeste digitalna kopija i distribucija koja zahteva i digitalne projektore. Prema rečima osnivača i direktora distributerske kuće „MCF MegaCom Film”, Igora Stankovića, Srbija nažalost nije pratila trend digitalizacije bioskopskih dvorana, kao što su to uradile druge zemlje u našem bliskom okruženju. Razlog za to je nepostojanje organizovanog nastupa ka rešenju ovog problema koji u bliskoj budućnosti, inicijativom i podrškom institucija, mora biti trajno rešen, što će ujedno dovesti do toga da Srbija postane zemlja otvorenih bioskopa.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading