Jedite kraljevski: Recept za skonkse kakve jede princ Čarls

Mislite da imate stresan posao, ali da li biste voleli da se nađete u koži poslastičara Zdravka Gavrilovića koji je imao zadatak da sa svojim timom pripremi slatku trpezu povodom posete princa Čarlsa tradicionalnoj čajanci na Kraljevskom dvoru koju je njemu u čast upriličio NJKV Aleksandar Karađorđević ili da napravite poslastice za 1000 zvanica prilikom proslave 60. rođendana princa Aleksandra Karađorđevića?

Sama pomisao da treba spremiti hranu za veoma visoke zvanice – kraljeve, prinčeve, predsednika države, premijera, izuzetno je stresna. Zdravko Gavrilović, šef poslastičarnice u jednom elitnom beogradskom restoranu, imao je čast, zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu i prestižnim nagradama koje je osvajao na najvećim svetskim gastronomskim takmičenjima, da priprema obroke za ovako važne goste. Osim pripreme kolača za čajanku za princa Čarlsa, Zdravko je bio i deo tima koji je pripremao hranu za 60. rođendan princa Aleksandra Karađorđevića. To je bila svečanost kojoj je prisustvovalo 1000 zvanica.


recept

-To je bio veoma ozbiljan posao u kojem je učestvovala armija ljudi od logistike, nabavke, konobara i naravno kuvara i poslastičara. Najvažnija stvar je biti dobro organizovan i planirati sve unapred. Sa spremanjem hrane smo počeli 6-7 dana ranije. U početku se radi priprema kuvanja kremova, pečenja kora za tartove. Poslednja dva dana je bio finiš kada se radilo danonoćno kako bi sve bilo kako treba i svi gosti bili zadovoljni. Iako uvek postoji pritisak, ipak nema mesta za nervozu jer ste toliko zauzeti i obuzeti poslom i najsitnijim detaljima kako bi sve bilo savršeno. Kad sve prođe kako treba, zadovoljstvo je veliko bez obizra na „ slatke muke“– ističe poslastičar Zdravko Gavrilović.

Pomislili biste da kraljevi i prinčevi imaju posebne i neuobičajene zahteve. Osim nekoliko vrsta kolača i sendviča, prilikom čajanke koja je bila upriličena za princa Čarlsa na Kraljevskom dvrou na Dedinju,posluženi su skonsi sa vrstom nesoljenog sira i domaćeg džema.

Napravite i vi skonse, vrstu engleskih pogačica! Iznenadićete se jednostavnošću recepta i brzinom kojom se spremaju. Pozovite vašeg princa i osećajte se kao na dvoru.

Recept za skonse

Sastojici: 359g brašna, 5g praška za pecivo, 85g margarina, 60g šećera, 175ml mleka, vanil šećer
Priprema: Od svih svih sastojaka zamesiti testo i podeliti na dva dela, u jedan deo dodati 30g suvog
grožđa , a drugi ½ narendane jabuke. Kad testo odmori razvući ga debljine 2cm i iseći na krugove
prečnika oko 5cm. Premazati jajima i peći na 180 stepeni.

Autor: Gloria.rs
Foto: Promo
Podelite sa prijateljima:
Tagovi