Izložba “Tesla i Pupin na istom putu” u Istorijskom muzeju Srbije


Ove godine svet proslavlja 160 godina od rođenja Nikole Tesle, dok su prethodne dve bile posvećene proslavi 160 godina od rođenja Mihajla Pupina i zaštiti njegovih naučnih dostignuća pod kapom Uneska. Ovi jubileji bili su dobar razlog za organizovanje izložbe “Tesla i Pupin na istom putu” u Istorijskom muzeju Srbije, kao nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Izložba, nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, idejnog tvorca izložbe o Mihajlu Pupinu, Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja Nikole Tesle, organizuje se pod generalnim pokroviteljstvom Raiffeisen banke, koja ove godine obeležava 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

nd-studio_119-smanjeno

Projekat “Tesla i Pupin na istom putu” najbolji je način da se po prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos ove dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti.

Dvojica istaknutih srpskih naučnika su tokom višedecenijskog života i rada u Americi ostavila neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ipak, uprkos nemerljivoj veličini njihovog doprinosa i neizbežnim brojnim paralelama, oni su vrlo često predstavljeni jedan nasuprot drugom.

Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, poštujući najvažniji zahtev – oslanjanje na činjenice. Veliki ljudi treba da inspirišu najrazličitije stvaraoce, ali tek pošto u obrazovnom, naučnom i kulturnom sistemu našeg društva zauzmu mesto vredno njihovog života i dela.

nd-studio_147-smanjeno

Zato je važno ukazati na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije – njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva. Izložba će upravo prikazati ove elemente i posetiocima predstaviti zanimljive i nepoznate detalje iz njihovog života.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 časova (autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

nd-studio_142-smanjeno

Nakon završetka izložbe u Beogradu, “Tesla i Pupin na istom putu” će posetiti još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), te nizom predviđenih aktivnosti (radionica za decu, predavanjima i stručnim vođenjima), aktivirati čitavu Srbiju. Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće – muzeja.

Autor: Gloria.rs
Foto: Promo
Podelite sa prijateljima:
Tagovi