Srbija i svet u 2018: Red sreće, red tuge

Autor:

16.01.2019 19:22

Foto:

Foto:



Kad se podvuče crta ispod 2018. godine, pamtiće se venčanje princa Harija i Megan Markl, burni razvod Anđeline Džoli i Breda Pita, prinove kod Ane Ivanović, Nataše Bekvalac i Borke Tomović i prerani odlazak Nebojše Glogovca

Godina 2018. pamtiće se po jednom kraljevskom venčanju, razvodu nekada najpopularnijeg holivudskog para, brojnim prinovama koje su usrećile poznate ličnosti, ali i po odlasku velikana, kako u svetu tako i u Srbiji.

Ko se boji zime još: Snežne čarolije domaćih zvezda sa decom (foto)

 

Titulu domaćeg venčanja godine ponelo je ono Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića, koji su se zakleli na večnu ljubav 21. juna. O braku pevačice i sportskog menadžera, sina Slobodana-Bobe Živojinovića, pisalo se najviše, a mladenci će i u 2019. biti pod budnim okom medija jer očekuju rođenje dečaka.

U proteklih 12 meseci bračne zavete izgovorili su i glumci Momčilo Otašević i Jelena Perčin, koji su u međuvremenu dobili kćerku Mašu, TV voditeljka Adriana Čortan i njen izabranik Nemanja Simić, kao i pevačica Divna Ljubojević i poslovni čovek Aleksandar Zeremski, nekadašnji partner Jovane Joksimović i Aleksandre Radović. Nekoliko nedelja posle veridbe venčali su se golman fudbalske reprezentacije Srbije Predrag Rajković i manekenka Ana Cakić, a posle 18 godine burne veze čuvena loto devojka Suzana Mančić na grčkom ostrvu Pilionu udala se za bankara Simona Ocomokosa.


Vest godine u svetu bilo je venčanje princa Harija i američke glumice Megan Markl. Njemu premijerno a njoj drugo “da” izgovorili su 19. maja na ceremoniji kao iz bajke. Par očekuje bebu, još jednu prinovu u kraljevskoj porodici, jer je ove godine Kejt Midlton, supruga princa Vilijama, na svet donela treće dete - sina Luja.

BLAGOSLOV DALAJ LAME

Večiti neženja Hju Grant stao je na ludi kamen u julu sa 17 godina mlađom Anom Eberstajn i peti put postao otac. Britanski pevač Ed Širan venčao se sa devojkom iz srednje škole, Šeri Siborn, dok je manekenka Emili Ratajkovski uplovila u bračne vode sa producentom Sebastijanom Ber-Maklardom, samo tri meseca nakon raskida četiri godine duge veze sa Džefom Madžidom.

Robin Rajt se udala za Francuza Klemana Žirodea, nekada najpoželjnija plavuša Holivuda Deril Hana rekla je “da” rok veteranu Nilu Jangu, francuski šarmer Vensan Kasel oženio je manekenku Tinu Kunaki i posle prve bračne noći pevao joj serandu pod prozorom, dok je njegov američki kolega Ričard Gir sklopio brak sa Alehandrom Silvom, s kojom očekuje bebu blagosiljanu od strane Dalaj Lame. Pred kraj godine na ludi kamen stao je još jedan večiti neženja - Kventin Tarantino.


Nakon meseci prepucavanja Anđelina Džoli i Bred Pit potpisali su sporazum o zajedničkom starateljstvu nad šestoro dece, troje biološke i troje usvojene. To je početak okončanja razvoda kojim bi trebalo i da podele zajednički stečenu imovinu, vrednu pola miliona dolara. Ni Bredova nekadašnja partnerka Dženifer Aniston nije imala sreće u ljubavi: rastala se od supruga Džastina Terua, a odluka o razvodu bila je zajednička.

Raskinuo je i najseksepilniji par u Holivudu - Čening Tejtum i Džena Devan, zatim Robert de Niro i Grejs Hajtauer, a papire o razvodu najzad su potpisali Dženifer Garner i Ben Aflek, koji je završio na odvikavanju od alkohola. Sreću u ljubavi nije našla ni Paris Hilton. Otkazala je venčanje, a vereniku, glumcu Krisu Zilki, nije vratila dijamantski prsten vredan dva miliona dolara. Zilka prsten već potražuje na sudu.


Dva razvoda privukla su najviše pažnje u Srbiji. Samo dva meseca nakon što je rodila drugu kćerku, Katju, pevačica Nataša Bekvalac podnela je zahtev za razvod braka od Luke Lazukića. Njena koleginica Emina Jahović rastala se od dugogodišnjeg partnera, turskog kantautora Mustafe Sandala. Sporazumno su se razveli, a razvod vredan 12 miliona evra okončan je za 10 minuta.

U godini kada se Novak Đoković vratio u formu i ponovo postao prvi reket sveta među domaćim sportistima kao roditelji ostvarili su se Ana Ivanović i Bastijan Švanštajger, koji su dobili sina Luku, Ivanu Maksimović i Danila Anđušića obradovao je sin Filip, a odbojkašicu Ivanu Đerisilo i rukometaša Ognjena Kajganića kćerka. Najbolji srpski automobilista Dušan Borković postao je otac Sofije, dok se golmanu fudbalske reprezentacije Vladimiru Stojkoviću i njegovoj supruzi Valentini rodila Sara.


Mnoge domaće glumice ostvarile su se u ulozi mame: zvezda serije “Folk” Miljana Gavrilović na svet je donela kćerku Mionu, Nina Janković Dičić i njen suprug Mateja obradovali su se Vukašinu, a dečaka su dobili i Borka Tomović i odbojkaš Novica Bjelica, kao i Milena Živanović i producent Ivan Krstović. Njihov kolega Nebojša Milovanović postao je otac četvrti put.

BOLNI GUBICI

Pevačica Mia Borisavljević rodila je kćerku Emu, Ivana Selakov Krunu, a Gordana-Goga Sekulić sina Vasila Andreja.

Glumicu Džesiku Albu, koja je prošle novogodišnje noći na svet donela sina, sledile su brojne koleginice: Eva Longorija, Kirsten Danst, Dijana Kriger, Kejt Hadson, kao i Rejčel Vajs, koja je dobila dete sa kolegom Danijelom Krejgom. Manekenka Krisi Tigen postala je majka sina, a nasledniku se radovao i glumac Edi Redmejn. Rekorder je ipak Edi Marfi koji je ove godine dobio 10. dete, i to muško.

A prvi put posle 90 godina u Beogradu se rodio princ - Stefan, sin princeze Danice i princa Filipa Karađorđevića, čiji su dolazak pozdravile mnoge kraljevske porodice sveta. U našoj kraljevskoj porodici početkom godine čuo se i plač nove bebe: princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević dobili su kćerku Nataliju.


Srpsku glumačku scenu napustili su najveća domaća filmska glumica Milena Dravić, veliki dramski umetnik Predrag Ejdus, glumica Jelena Žigon i jedan od najtalentovanijih glumaca srednje generacije Nebojša Glogovac, koji je početkom februara preminuo u 48. godini. Bitku sa opakom bolešću izgubio je i hrvatski pevač Oliver Dragojević.


Svetska pozornica ostala je bez šansonjera Šarla Aznavura, reditelja Miloša Formana i Bernarda Bertolučija, operske dive Monserat Kabalje, strip umetnika Stena Lija, naučnika Stivena Hokinga, glumca Berta Rejnoldsa, čuvenog kuvara Entonija Burdena, pevačice kultnog irskog sastava "Cranberries" Dolores O'Riordan, di-džeja Avičija, koji je sebi oduzeo život u 28. godini, i kraljice soula Arete Frenklin.

Početak 2019. odneo je i velikane srpskog glumišta - Marka Nikolića, Miodraga Radovanovića Mrguda, Božidara Stošića, hrvatskog glumca Ive Gregurovića, kao i fudbalske legende Dragoslava Šekularca.

Maja Gašić

Autor