Anja Mit: Leto velikih odluka

Autor:

25.08.2019 19:15

Foto:

Foto:



Osim što je promenila boju kose i operisala strabizam, dramska umetnica Anja Mit odlučila je da se posle četiri godine pauze uzrokovane poslovnim obavezama vrati na fakultet i diplomira glumu

Teorija da žene prave velike promene s kosom kada su nezadovoljne svojim životom nije istinita u slučaju glumice Anje Mit (27). To što je nedavno od nežne plavuše postala tajanstvena brineta koincidiralo je s nekoliko lepih odluka u njenom životu, među kojima je najvažnija ta da je rešila da se posle četiri godine pauze vrati učenju i diplomira glumu na Akademiji umetnosti.

- Volim transformacije. Dopada mi se da u nove uloge ulazim s drugačijim izgledom. Naravno, za to čovek prvo treba da se menja iznutra. Kada sam završila rad na trećoj sezoni serije “Komšije”, jedva sam čekala da konačno promenim boju kose i iz crne sam prešla u plavu. I pre toga sam jedno vreme bila plavuša. Na audiciju za seriju “Istine i laži” došla sam sa dugom plavom kosom i prošla, a onda sam odlučila da je skratim. Reditelj nije imao ništa protiv i ja sam u lik Tare ušla sa sasvim novim izgledom - kao plavuša kratke kose. Po završetku snimanja serije poželela sam da napravim promenu i pre mesec i po ofarbala sam se u smeđe. Za mene je to kao da skidam kostim i otvaram se za novu rolu, a neke su već u najavi. Veoma je važno da glumci budu spremni na takve promene, kako se ne bi svrstali u tipske uloge.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Da li bi tako bilo i da niste glumica?

- Privatno na svaka tri meseca poželim da nešto promenim. Nema to veze sa osećajem nezadovoljstva, da je tako, ispalo bi da sam stalno nezadovoljna. Mi što smo odrastali u nestabilnim devedesetim s lakoćom prihvatamo drugačije. Verovatno ću kada ostarim biti neka bakica sa ludom pink kosom. Ne bih se jedino vraćala u crnu boju, ali ne tvrdim da se neću predomisliti. Ne dopada mi se kako se moje lice slika s njom. Ten mi je suviše svetao da bih bila crnka. Isto tako se ne bih opet šišala na kratko. Volim dugu kosu.

Kako je vaše okruženje reagovalo na Anju brinetu?

- Moji prijatelji su već navikli na to. Svaki put kada idem kod frizera očekuju nešto novo. Da ova promena i nije toliko velika, shvatila sam čim sam izašla iz salona sa novom bojom kose i čula grupu devojčica kako komentariše: “Evo je Anja Mit. Ofarbala se.” Najvažnije je da ja uživam kao brineta.

Šta kaže vaš dečko?

- Dečka nemam.

A udvarači, ima li ih više kada ste plavuša ili brineta?

- Nema to veze s bojom kose. Ko privlači, privlači čak i ako nije lep. To je stvar harizme. Nekad i najlepša devojka prođe a da je niko ne primeti, a manje lepa privuče pažnju.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Nedavno ste imali hiruršku intervenciju na očima. O čemu je reč?

- Rešila sam problem strabizma, odnosno razrokosti, koji mi je dijagnostikovan kada sam bila šestomesečna beba. Dok sam bila mala, moji roditelji su se više puta interesovali za operaciju očiju, ali lekari su im govorili da to nije dobar izbor. Tek nedavno sam upoznala doktora Milorada Ljuticu koji mi je rekao da mogu da se operišem. Kako je kod mene uzrok problema bio u centru za vid, objasnio mi je da ga samo zatezanje očnih mišića neće u potpunosti rešiti, i dodao da je moj strabizam toliko lep da ga on ne bi ni dirao. Ipak, zbog posla kojim se bavim, odlučila sam se na operaciju. Bilo bi bolje da mi je taj hirurški zahvat urađen dok sam bila dete.

Sezona je odmora i putovanja. Planirate li da otputujete negde?

- Leto koristim za spremanje ispita kako bih uskoro diplomirala. Apsolvent sam već četiri godine. Uz ovoliko snimanja, prvo “Komšija”, potom “Istina i laži”, te “Senki nad Balkanom”, i dve predstave u Pozorištu na Terazijama, “Mister dolar” i “Cigani leto u nebo”, nije bilo šanse da se posvetim učenju. Sada za to imam vremena. Mnogo volim predmete koji su mi ostali. Polagaću samo one koje dobro spremim, jer mi je prosek dobar i ne želim da ga pokvarim. Vaspitavana sam tako da cenim znanje i budem odgovorna prema svakom predmetu. Moj deda Cvetan Mitov, doktor nauka u oblasti sociologije, to mi je prosto usadio. Uz to, volim svoj poziv i istinski uživam u učenju svega što je u vezi sa njim. 

Maja Gašić

Autor