Zimska moda: Budite glamurozni i na snegu (foto)

Autor:

20.01.2018 21:00

Foto:

Foto:



Iako je najvažnije da je udobna, topla i nepromočiva, odeća za skijanje i te kako može biti glamurozna, pogotovo ako je reč o nekom dizajnerskom komadu

Boravak na planinskim vrhovima zahteva toplu i udobnu garderobu. Slojevito oblačenje je obavezno, a gomila aksesoara - kape, rukavice i šalovi - podrazumeva se. Ali, sve zajedno, to ne mora da izgleda apa-drapa, kako su nas oblačile mame i bake kad su nas slale napolje da se igramo na snegu. Zahvaljujući prestižnim modnim brendovima i u ski-odeći možemo izgledati kul, pa, ako volite, i moderno. Glamur se ne podrazumeva samo u ekskluzivnim skijalištima poput Aspena ili Sent Morica, što da ne budete atraktivni i na nekom manje mondenskom zimovalištu.

Ipak, ne zaboravite da na planinu idete da se dobro provedete, pa ne insistirajte na tome da ski-stazu zamenite za modnu pistu. Luksuzni neka budu detalji, a ski-odelo praktično i taman.

Pravljena od nepromočivih materijala koji su veoma tanki, svega nekoliko milimetara, odeća za skijanje nije glomazna kao nekad. U njoj možete uživati i na minus dvadeset, a biće vam prijatno i na isto toliko stepeni u plusu, jer je sačinjena od tkanina koje “dišu”, najčešće prirodnih, ali često i od kvalitetnih sintetičkih koje omogućavaju da se vlaga maksimalno brzo odvoji od tela, te da duže ostanete suvi nego što biste bili u komadima od pamuka.

Međutim, ako vas od kvaliteta materijala više zanima kako odelo izgleda, onda obratite pažnju na boje, dezen i detalje različitih modela. Ski-oprema je iz godine u godinu sve atraktivnija, a pored kombinezona, važno je kakvi su i kaciga ili kapa. Nemojte se plašiti da nosite fluorescentne pantalone ili jaknu - zašto biste birale one u crnoj ili braon boji ako možete skijati u mintzelenoj ili roze? Okej, ako baš ne želite da “drečite” na stazi, odaberite bordo ili teget komade, ali ih onda “začinite” detaljima poput zlatnog kaiša ili veštačkog krzna, kapice sa ćubicom ili pancericama u jarkom koloritu.

Pored opreme za stazu, u vašem koferu će se sigurno naći mesta i za neku modernu bundicu, duboke čizme ili gojzerice, vuneni prsluk i džemper sa romboidima ili sa božićnim motivima jelke, irvasa, Sneška Belića i pahuljica. Tu se ne mora naći veštačko krzno, ali ono što je neophodno na snegu jesu velike skijaške naočare. Nije obavezno da budu lepe koliko da štite od jakog planinskog sunca, vetra i zaslepljujuće beline. One sa žutim staklima nosite kad je oblačno i maglovito, a sa crvenkastim kad je sunčano.

Maja Gašić

Autor