Stepenice za nebo: Zavirite u luksuzni dupleks Roberta de Nira (foto)

Autor:

11.05.2018 21:00

Foto:

Foto:



Dupleks u njujorškom Grinič Vilidžu u kom je dve godine oskarovac živeo sa suprugom ima fantastičan pogled na reku Hadson, a zbog dve terase, ogromnih prozora od poda do plafona kao i prostrane garaže neodoljivo podseća na super luksuznu hacijendu

Oskarovac Robert de Niro (74) dve godine je živeo u dupleks penthausu u srcu Njujorka, u Grinič Vilidžu, a evo već skoro četiri pokušava da ga proda. Stambeni prostor od 1.022 kvadrata na sedmom spratu zgrade u ulici Peri američki mediji su zbog svega čime raspolaže nazvali “vila na nebu”. Sa terasa na oba nivoa pruža se fantastičan pogled na reku, a ono što je za njujorške prilike skoro nezamislivo - ovom stanu pripada i privatna garaža za čak sedam automobila.

Robert de Niro se ovde preselio 2012. zajedno sa suprugom Grejs Hajtauer (63). Tačnije, tu su našli prinudni smeštaj posle požara koji je izbio u njihovom stanu na “najmoćnijoj adresi na svetu”. Tako nazivaju zgradu sa 200 apartmana koju je projektovao Robert Stern, a izgrađena je 2008. uz sam Central park. U izgradnji je koštala dve milijarde dolara, procenjuje se da sad vredi četiri. U toj super luksuznoj zgradi od cigle stanari imaju na raspolaganju bukvalno sve: nekoliko biblioteka, privatni restoran, bazene sa velnesima, sobe za masažu, jogu... Plus, mogu koristiti usluge privatnog kuvara i poslužiti se vinima iz čak 30 vinskih podruma. Najskuplji stan je kupio ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev - platio je penthaus na 20. spratu vrtoglavih 88 miliona dolara. I to - u gotovini. Odmah je dao sjajan materijal za knjigu Majkla Grosa, koji je napisao istoriju ove zgrade nazvavši je “Kuća besramnog bogatstva”.

Osim Roberta de Nira i njegove supruge, poznato je da u zgradi uz Central park stanuju i Denzel Vošington, osnivač Jahua Džeri Jang, Sting i zvezda američkog fudbala Aleks Rodrigez (dečko Dženifer Lopez). I pored neviđenog obezbeđenja, 2012. se zapalio deo za pranje i sušenje veša u stanu Roberta de Nira, i izgorela su skoro cela dva sprata. Oskarovac je bio prinuđen da se iseli dok traju radovi na sanaciji, i pronašao je stan u ulici Peri, broj 165.

Ovaj dupleks ima pet spavaćih soba, četiri kupatila i dve terase sa kojih se lepo vide reka Hadson i njujorški Vest Vilidž. Zgrada je izgrađena 1920. i u njoj su prvobitno živeli Italijani, trgovci koji su u Ameriku uvozili višnje za “maraskino” šeri. Naravno, unutrašnjost građevine više nimalo ne liči na vreme kad su tu stanovali trgovci višnjama, pre bi se moglo reći da neodoljivo podseća na postavku modernog enterijera u obližnjem Muzeju savremene umetnosti (MoMa).

U De Nirovom dupleksu je ogromna dnevna soba iz koje stepenice vode na gornji nivo. Na “prvoj etaži” je i “medijska” soba sa velikim TV ekranima, mini-bioskopska dvorana, biblioteka i ogromna kuhinja u kojoj je jedan deo uređen za sedenje. Na gornjem nivou su spavaće sobe, kupatila sa saunama, dva velika garderobera sa prozorima koji gledaju na unutrašnje dvorište, kao i prostorija u kojoj je u zidu ugrađen sef. Sve je opremljeno savremenim minimalističkim nameštajem.

I FUDBALERU JE SKUPO

Kad su krajem 2014. završene popravka i adaptacija njegovog stana pored Central parka, glumac i njegova supruga su se iselili iz penthausa u ulici Peri, i oglasili da ga izdaju. Početna cena rente je bila - 80.000 dolara mesečno. Čekali su mesecima, ali niko se nije zainteresovao. A onda se agencija za izdavanje nekretnina dosetila pa je oglasila da izdaje “bivši stan Roberta de Nira”, i zbog samog imena oskarovca - podigla cenu na 95.000 mesečno! Interesovanje je bilo ravno nuli.

U aprilu 2015. De Niro je rešio da proda stan, i stavio početnu cenu 40 miliona dolara. Niko se nije javio za kupovinu, kao ni za nižu cenu od 30 miliona. Zatim je glumac ponovo spustio cenu, na 25,5 miliona, ali pojavio se samo jedan mogući kupac. Bivši engleski fudbalski reprezentativac Frenk Lampard, koji je sa suprugom Kristin Blejkli tražio stan u Njujorku. Pregovori su propali, fudbaler je odustao, a Robert je još jednom spustio cenu - na 22.995.000 dolara.

Pre nekoliko nedelja cena je još jednom otišla dole - sada se dupleks prodaje za 18,2 miliona. Ko položi kaparu od 2,7 miliona može početi da pregovara sa ostalim stanarima da li ga žele u zgradi - kao što je običaj u Njujorku.

Zanimljivo je da pomenuta dva penthausa nisu jedine nekretnine kojima raspolaže slavni glumac. On odavno kupuje stanove, pa je tako među ozbiljno zainteresovanima za šestosobni dupleks apartman sa četiri kupatila na njujorškoj adresi Park avenija 830. Procenjena vrednost je dvadeset miliona dolara, a Robertu je konkurencija niko drugi do - Džek Nikolson. Međutim, kao i imena potencijalnih kupaca podjednako je interesantno i ime vlasnika ove nekretnine. To je jugoslovenska vlada. Kupila je stan 1975. za sto hiljada dolara, on se ne koristi od 1992, a predmet je deobnog bilansa među novoformiranim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Maja Gašić

Autor