Jelena Maćić o tome zašto treba kupovati domaće brendove

Autor:

04.02.2017 16:32

Foto:

Foto:



Premda je proputovala ceo svet i obišla najveće modne manifestacije, poznata šminkerka i stilistkinja najradije nosi komade domaćih dizajnera uverena kako njihova kreativnost uveliko prevazilazi lokalne okvire

Šminkerka i stilistkinja Jelena Maćić (48) oduvek je fascinirana srpskom modom. Prati i svetsku, ali domaćoj uvek daje prednost i najradije nosi modele naših kreatora. U modi se obrela slučajno.

- Do devedesetih sam vodila gotovo idealan tinejdžerski život, a onda su mnoge stvari u nekadašnjoj Jugoslaviji krenule da se urušavaju, pa i modna scena - kaže Jelena Maćić. - Istovremeno s raspadom velike države pojavila se modna agencija “Click” koja je počela da organizuje razne performanse, pa tako i reviju ulične mode na teniskim terenima Partizana na Kalemegdanu, koju smo napravili od garderobe iz mog i ormana Jelene Radošević. Na opšte iznenađenje, prošla je odlično.

Kad je videla koliko je posao stiliste ozbiljan i obiman, Jelena je vrlo brzo odlučila da postane šminkerka. Međutim, na prvoj reviji koju je radila devojke je šminkala dvanaest sati, od deset ujutro do deset uveče.

- Na tom velikom događaju u Studentskom kulturnom centru “Click” se zvanično predstavio. Bio je to spoj mode i umetnosti. Osim Bebi Dol, na sceni se pojavila manekenka Jelena Ivanišević koja je izvela performans. Velika sala SKC-a bila je puna i bio je to nezaboravan hepening pošto su se pre toga revije najčešće odigravale po diskotekama. Sajmovi mode bili su ukinuti, a u čitavoj državi na modnom planu vladalo je mrtvilo. Ipak, u Beogradu su se pojavili talentovani mladi ljudi željni dokazivanja. Cela modna scena je oživela preko noći. Mlade dizajnere, stiliste i manekene pratili su kreativci iz drugih oblasti, muzike, posebno rokenrola, pozorišta, slikarstva. Ne smemo zaboraviti ni Mirjanu Marić, čiji modeli su decenijama sinonim za kvalitet i autentičnost. Ona je za mene srpska Koko Šanel.

Zvonko Marković o tome zašto niko neće da oblači Melaniju

KLASIKA JE UVEK IN

Uverena je kako ne treba slepo pratiti ono što je aktuelno u modi.

- Ako robuješ trendovima, onda ti kvalitet nije prioritet. Osoba od stila, karaktera i stava izbegava tredovske diktate i kupuje stvari koje traju. Inače sam pristalica klasike, od garderobe do šminke.

S nostalgijom se seća revije na kojoj je, uz još troje mladih autora, predstavila svoje kreacije, a koju je podržala kuća “Christian Dior”.

- Moja kolekcija je bila izložena u tada kultnom “Beogradskom izlogu” i prodala se do poslednjeg komada, a uz modele sam obezbedila i odgovarajuće cipele i rukavice skoro do ramena. Bio je to svojevrsni omaž pedesetim i šezdesetim godinama, koje obožavam.

Mala škola odevanja Saše Milojkovića

U modnoj industriji je više od dvadeset pet godina. Smatra da je amaterizam sjajna stvar, i ona i drugi iz njene generacije radili su po dve-tri godine bez honorara. Rukovodili su se isključivo ljubavlju prema poslu i entuzijazmom.

- Tada su se pojavili i sjajni studenti s fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, između ostalih i sestre Proković, Aleksandar Protić, pokojni Boris Nikolić. Beogradska nedelja mode išla je u korak sa najprestižnijim svetskim modnim manifestacijama. Čak je i Fashion TV slala ekipe da direktno iz Beograda prenose revije. Modna scena je bila vrlo živa i nekako je prirodno nasledila kreatore koji su vladali sedamdesetih i osamdesetih, a mladi su bili istinski umetnici, svestrani, obrazovani, u modi nije bilo ničeg površnog.

Premda je proputovala svet, uvek će se radije opredeliti za modele srpskih nego planetarno poznatih kreatora.

- Mislim da treba kupovati domaće, to se radi u svim civilizovanim zemljama. Francuskinje jesu odlično obučene, a one najčešće nose modele francuskih kreatora i imaju samo jednu “Louis Vuitton” torbicu za ceo život. Ne pazare svake godine po jednu, poput naših žena. Svaka država koja ima osvešćenu građansku klasu poštuje ekonomski patriotizam. Mi, nažalost, još uvek nismo to naučili. Često mi se dešavalo da me u inostranstvu pitaju čiji su modeli koje nosim. Divili su se našim kreatorima. Srpska moda je bila fenomen. Dizajneri koji su tada doživeli međunarodni uspeh ostali su u inostranstvu i imaju uspešne karijere - konstatuje Jelena.

Ana Ljubinković: Moj lični stil se razlikuje od onoga što kreiram

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading