Nada Blam o odrastanju na Dorćolu: Frajer bez zulufa i zvoncara nije bio ni za šta

Autor:

14.03.2017 13:33

Foto:

Foto:



Poznata dramska umetnica Nada Blam u razgovoru za Gloriju, s nostalgijom se prisetila odrastanja, svog voljenog Dorćola i vremena koje su obeležili specifični modni diktati.

Glumica koja je imala brojne uloge u filmovima i serijama, ali najprepoznatljivija je po specifičnom glasu koji je pozajmila ujedno najsmešnijoj u najljupkijoj crtanoj junakinji - Olivi.

Rođena je 1951, odrasla je na Dorćolu, njen pradeda bio je dvorski svirač, deda učitelj violine, otac kapelnik Narodnog orkestra Radio Beograda, a brat Miša kontrabasista i zaljubljenik u džez. Glumica se rado seća tih bezbrižnijih vremena, a posebno mode koja je šezdesetih i sedamdesetih u Beogradu imala poseban značaj.

- U korak sa posleratnom pariskom modom išle su sve moderne i lepe Beograđanke, čitava Evropa i Amerika. Dame su obožavale Koko Šanel, Edit Pjaf, Iva Montana i Žaka Prevera. Živane su bile Žane ili Žiži. Bile su tako slatke. Kad sam postala tinejdžerka, mama se užasavala hipi mode, a ja sam uživala u užasavanju odraslih - otkrila je Nada.

Svet je diktirao trendove, a Beograd je pratio svet. Podjednako i mladići i devojke.

- Zulufi i zvoncare, moda moje mladosti. Frajer bez zulufa i zvoncara nije bio ni za šta. Gledam sada crno-bele fotografije i prepoznajem nekog akademika sa zulufima i zvoncarama. I uživam - šaljivo je otkrila Nada koji su bili modni imperativi njene mladosti.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading