Danica Maksimović: Dobre cipele i lepa torba su najbolja terapija za svaku ženu

Autor:

30.04.2017 19:48

Foto:

Foto:



Dramska umetnica četiri decenije na javnoj sceni afirmiše kulturu odevanja i negovanja, nosila je modele velikih domaćih i svetskih dizajnera, a pri odabiru garderobe oslanja se na nepogrešiv sud supruga Todeta

Danici Maksimović dodeljena nagrada “Gloria Glam” za afirmisanje kulture odevanja, odmerenost i građansku pristojnost

Za glumicu Danicu Maksimović (64), dobitnicu nagrade “Gloria Glam” koju joj je naš magazin dodelio kao dami od stila na upravo završenom 41. “Belgrade Fashon Weeku”, moda je lepota i inspiracija. Gde god da se pojavi njene odevne kombinacije se pamte, fotografišu i kasnije prepričavaju.

- Dugo sebi nisam mogla da priuštim mnoge stvari koje su me privlačile i tada sam imala osećaj da nikad neće doći vreme kada ću moći sebi da ih obezbedim. Kao i svaka normalna žena kad vidim neku lepu haljinu ili cipele, poželim da ih ponesem, kao i šešire, lepeze, nakit. Sve to nekako ide uz današnju savremenu damu, mada su neke svoj život prilično pojednostavile. Za ženu je najvažnija lična higijena, da bude čista i uredna, i samim tim će delovati negovano. I sve će joj tada bolje stajati.

Danica i te kako zna da se odene i zablista u svakoj kombinaciji.

- Kad imam neki javni nastup, tačno znam gde idem i šta bi trebalo da obučem, ali ponekad se desi da u žurbi i omanem. Uvek sam bila pobornik toga da sve mora da se vidi, ali da ne mora sve i da se odene. Znam šta mi dobro stoji i trudim se da svaku odevnu kombinaciju prilagodim strukturi svog tela, poznajem svoje vrline, kao i mane, pa ih, naravno, sakrijem. Boje umeju prilično da me “podignu” kad sam u nekoj minus fazi, omiljene su mi bordo, ljubičasta, kraljevska zelena. Kad sam u najboljem rapoloženju, oblačim crno da bih “spustila” tu bombu koju nosim u sebi. Ekstrovertna sam osoba, puna energije, pa vizuelni utisak ublažavam crnom. Ponekad rado spajam crnu i belu.

Pred snimanje! #lavani_couture #haljina #jakna #jaimamtalenat #simanovci #tvpink #april2017

A post shared by Danica Maksimović (@danymaksi) on Apr 12, 2017 at 8:17pm PDT

VIVIJEN VESTVUD I LUDILO

Važno joj je da je neki komad privuče. Voli neobične, ekscentrične i asimetrične stvari, a pored modela najpoznatijih svetskih kreatora kao što su Aleksander Makvin i Tom Ford, rado nosi i kreacije domaćih dizajnera i modnih kuća.

U prolazu...#odlepršaše #Wien

A post shared by Danica Maksimović (@danymaksi) on Jan 31, 2016 at 7:43am PST

Danica Maksimović: Često sam bila ispred vremena i mnogi me zbog toga nisu razumeli

- Ne mislim da se zbog firmiranih stvari treba uzdignuti iznad drugih, biti gord i ponosan. Kad nisam imala novca, želela sam ih, a sad kad mi nije problem da kupim sebi nešto što mi se sviđa, uradim to da podignem moral i obradujem sebe. Mogu da me razvesele dobre “Saint Laurent” cipele, “Balenciaga” model ili lepa torba. To mi je odlična terapija, odem u inostranstvo i pazarim sebi nešto lepo. Zbog toga se odričem nekih drugih stvari koje mi možda nisu toliko važne u životu. Sin me stalno opominje: “Nemoj mama”, valjda da ne bodem oči drugima, ali mama ima dovoljno godina i iskustva. Ništa mi nije palo s neba, tako da kad zaradim, mogu sebi da priuštim neki komad koji će me radovati i koji ću poneti sa zadovoljstvom. I više se ne osvrćem šta će ko da kaže. Ranije možda i jesam, umela sam malo i da se uštinem, ali sada više ne. Bitno mi je da ja u tome vidim lepotu. Veoma mi se sviđa ono što radi Vivijen Vestvud, “pomerena” je, a i sama se neobično oblači, ali ne verujem da bi me prihvatili da se pojavim u njenim kreacijama, verovatno bi mislili da sam poludela.

Kad ima vremena, prati revije domaćih dizajnera, a kad je u poslovnoj gužvi, uvek ih odgleda na internetu ili na televiziji. Veoma ih podržava, a s njima je počela da sarađuje još od legendarnog Ace Joksimovića.

Melina Džinović: Odabir modne kombinacije intiman je čin svake žene

- Sećam se jedne njegove predivne bele haljine koju sam nosila za novogodišnje šou-programe Zdravka Šotre. Izgledala je božanstveno i sve moje koleginice i ja bile smo vrlo ponosne što smo bile u njegovim modelima. Često i rado oblačim komade naših kreatora.

Osmeh za vas, dragi moji! #summer #happyday #selfie #selfie_mania__ #love #barcelona

A post shared by Danica Maksimović (@danymaksi) on Aug 16, 2016 at 3:31am PDT

OTKUP KOSTIMA

Tokom četiri decenije rada kroz modu je i sazrevala i primenjivala je u pozorištu, a mnogim svojim teatarskim kostimima dodavala je štošta.

- S kostimografima sam se dogovarala, čak im i predlagala kako vidim sebe u pojedinim ulogama. Mnogi su se iznenađivali koliko znam i o krojevima i modi i prilazili mi s velikim pijetetom i prihvatali moje sugestije, dok su mlađi bili začuđeni jer nisu imali predstavu šta sam sve nosila i šta znam da uradim. Mama me je naučila da šijem, heklam, vezem, dosta toga smo savladali i na domaćinstvu, pa nema situacije u kojoj ne mogu da se snađem. Tačno znam šta sve treba da se uradi, moji kostimi moraju da imaju postave, znojnice, naramenice, da to sve lepo stoji i bude utegnuto. Ne razumem kolege koji se s nipodaštavanjem odnose prema kostimu, kao da ga već sutra neće obući ponovo. Za mene je to nezamislivo. Čak sam dva kostima, onaj Lukrecije iz komada “Lukrecija iliti ždero” za koji sam dobila Sterijinu nagradu, i Gertrude iz “Hamleta”, i otkupila, bila je to moja misija.

Da bi nešto obukla na nekom javnom događaju, to mora da bude nesvakidašnje i da je sasvim uverena kako to neće imati niko drugi.

- Ne bih volela da vidim još tri dame u istim haljinama, to bi me porazilo, jer sam drugačija i idem ispred svog vremena. A sigurno da ni njima ne bi bilo prijatno. I sve u čemu se pojavim i što se fotografiše mora da se ostavi sa strane, da sačeka drugu priliku za nekoliko godina. Ti komadi stoje u ormanu i samo uzdahnem kad prođem pored njih.

Ana Vintur: Zašto modna ikona više od 20 godina nosi iste cipele (foto)

Mišljenje modnih kritičara i stilista nikad nije uvažavala, a često se događalo da oni za dizajera čini je model ponela nikad nisu ni čuli. Ceni samo savete sina Miloša i supruga Todeta.

- I suprug i sin imaju istančan ukus i često kad odu u inostranstvo i bolje od mene odaberu nešto što će mi pristajati. Ponekad umem da “poletim”, ponese me boja, pa taj komad obučem jednom i više mi se ne sviđa. Ali oni baš potrefe nešto što može i duže da traje i primerenije je, nekako ima bolju formu. Kad suprug kaže: “To nikako”, tačno znam da to ne smem da odenem. Bitno je da imate nekog sa reperom, ko će vas usmeriti i posavetovati. I uvek primetim kad žene nemaju u okruženju takve osobe.

Komentari. (0)

Loading