Koko Šanel: Modne inovacije bez kojih se ne može zamisliti ženska elegancija

Autor: Svetlana Stojaković

20.08.2017 12:08

Foto:Teško je zamisliti kako bi svet izgledao da se pre tačno 134 godine u francuskom gradiću Somiru nije rodila Gabrijela 'Coco' Šanel. Modna pionirka oslobodila je žene iz krutih korseta i stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo.

Koko Šanel: Prvi poraz visoke mode u Holivudu

Ovo je 7 najvećih izuma najbriljantnije modne inovatorke

1. Bižuterija
Koko Šanel se gotovo nikada nije pojavljivala bez gomile lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela da dizajnira bižuteriju. Izrađivala je od lanaca, perlica i stakalaca i nosila uz kežual/sportsku dnevnu garderobu. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je želeći da ženama pmogući da kupuju jeftiniji nakit kako bi njime mogle upotpuniti svaku odevnu kombinaciju.

2. Ženske pantalone
Pre 80 godina pantalone su nosili samo muškarci. Koko je to promenila zauvek. Smatrala je da žene moraju da imaju podjednaku slobodu kao muškarci i da ih korseti i suknje fizički sputavaju. 'Prelomni' trenutak dogodio se kada je dizajnerka shvatila da ne može da jaše konja u dugoj suknji, pa je doslovno skinula pantalone s muškog jahača i obukla ih.

3. Mala crna haljina
Čuvena Koko želela je da stvori haljinu pristupačne cene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu. Haljinu koja će se moći nositi na bezbroj načina i tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije, mala crna haljina i dalje ima jednaku moć.

4. Majica na mornarske pruge
Koko je mnoge inspiracije crpela iz svoje domovine, pa tako i za majicu na mornarske pruge. Posmatrajući francuske ribare u majicama s belim i plavim prugicama sinulo joj je da bi takav jednostavan uzorak fantastično izgledao i na ženama. Šanel je dizajnirala najjednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenesene na pantalone, cipele, torbe i druge modne dodatke.

Coco Chanel by Douglas Kirkland - Paris, 1962. ???? (My personal account - @gracella_dunn)

A post shared by Life Of Vintage ? (@life.of.vintage) on Jul 14, 2017 at 8:13pm PDT

5. Preplanuli ten
Početkom 20. veka beo ten bio je u modi. Preplanula koža povezivala se s nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Koko slučajno izgorela na suncu na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz prijatelji su se divili njenom osunčanom tenu pa su i sami počeli da se sunčaju. Tako je nekada prezirana preplanulost postala simbol bogatstva i lepote i trend koji nikada neće nestati.

6. Žersej
Još jedna stvar koju je Koko 'ukrala' od muškaraca je žersej. U njeno vreme ovaj udobni materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg rublja. Za žene je to značilo potpuni preporod jer su do tada nosile samo krute i neudobne, ali skuplje materijale. Jeftiniji žersej Šanel je nabavila kada je zbog Drugog svetskog rata došlo do nestašice skupih tkanina.

7. Ženski kostim
Ideju i za ovu modnu ikonu dizajnerka je pozajmila iz muške mode, odnosno muškog odela. Jaknica bez okovratnika, ispletenog uzorka i s metalik dugmadima kao i suknja koja sužava, činile su kostim od tvida idealnim za žene koje su posle Drugog svetskog rata želele da izgrade karijeru u dominantno muškom poslovnom svetu. Kostim su, između ostalih, nosile Odri Hepbern, Grejs Keli i Džeki Kenedi.