Jelena Kozjak: Kad snovi postanu java

Autor:

09.12.2017 14:08

Foto:

Foto:



Pošto je pre šest godina napustila rodni Beograd i u Njujorku završila studije, modna dizajnerka je nedavno predstavila svoju prvu kolekciju inspirisanu Balkanom, a magazin Forbes kandidovao ju je za listu 30 najuspešnijih mladih ljudi koji imaju manje od 30 godina

Modna dizajnerka Jelena Kozjak (24) nedavno je revijom u Njujorku predstavila brend Kozjak.Inc. Svi koji su se tog dana našli u jednoj njujorškoj sinagogi shvatili su da ova mlada Beograđanka polako ali sigurno ostvaruje svoj američki san. Manekenke su šetale u odeći inspirisanoj Balkanom, sa bogatim vezom i etno detaljima, a iz zvučnika je dopirala melodija pesme Đurđevdan. Da je Jelena, koja već šest godina živi u Americi, uspela, pokazuje i to što ju je magazin Forbes nominovao za prestižnu listu “30 ispod 30”, koja će biti objavljena početkom sledeće godine.

- Ta revija je kruna mog dosadašnjeg truda i, rekla bih, početak moje modne karijere. Kozjak Inc. je samofinansirajući startap, pa je bilo jako teško organizovati jedan takav događaj u Njujorku. Došlo je 200 zvanica iz sveta mode. Ono što me najviše raduje jeste podatak da sam plasirala prvu kolekciju samo četiri meseca pošto sam diplomirala. Važno mi je što su tog dana uz mene bili porodica i bliski prijatelji. Oni su u meni prepoznali kreativnost i potencijal, i to je nešto na čemu ću im zauvek biti zahvalna.

Kako ste došli u Njujork?

- Posle treće godine srednje škole u Beogradu otišla sam u Južnu Karolinu i tamo završila srednju školu. U želji da nastavim s učenjem preselila sam se u Njujork i upisala Fashion Institute of Technology. To je oduvek bio moj san, da živim u Velikoj jabuci. Prošlog oktobra u Njujork su stigli moji roditelji i sada mi je mnogo lakše.

Magazin Forbes nominovao vas je za listu 30 najuticajnijih ličnosti mlađih od 30 godina. Šta za vas predstavlja ta nominacija?

- To je najprestižniji biznis magazin na svetu. Nominovana sam od strane stručnjaka iz oblasti mode, finansija i umetnosti sa kojima sam imala prilike da radim u poslednjih šest godina. Lista će biti objavljena u januaru sledeće godine i sa nestrpljenjem očekujem rezultate.

Koliko je teško osnovati kompaniju u Njujorku? Kakve su vaše dalje ambicije?

- Trenutno sam apsolutno fokusirana na izgradnju svog brenda. Radim na marketingu, dizajnu novih modela, njihovom promovisanju. Pokrivam svaku kariku koja je neophodna za postojanje i napredak kompanije. Bitno mi je da postavim jake temelje, kako bih se u skorijoj budućnosti potpuno posvetila kreativnom delu posla.

Šta vam se najviše dopada na američkoj modnoj sceni i pratite li srpsku?

- U Americi mi se najviše sviđa raznovrsnost. U Njujorku se prate trendovi, u njemu se oni zapravo uspostavljaju. Konstantno integrisanje visoke mode sa uličnim stilom nešto je što oplemenjuje ovaj grad. Sve je tu, ispred vas. U podzemnoj železnici, u parku, Sohou, Ist ili Vest Vilidžu. Oduvek su me fascinirale ženstvenost Dior devojaka, snaga Aleksandera Makvina i misterioznost Bila Blasa. Elenor Lamber i Dajana Vriland su dve ličnosti koje me konstantno inspirišu. Što se naše modne scene tiče, trudim se da ispratim sve. Mislim da smo dosta napredovali kada su u pitanju trendovi, što se vidi i na našim ulicama. Uvek sam se divila Zvonku Markoviću i Verici Rakočević.

Koliko često dolazite u Beograd?

- Nažalost, ne toliko koliko želim. Poslednji put sam ga posetila u avgustu prošle godine, kad sam ostala dve nedelje.

Kako provodite vreme u Njujorku kad ne radite?

- To je retkost, ali to ne kažem sa nekim opterećenjem. Zaista uživam u svom poslu i tome da učim svaki dan. Inače, obožavam jahanje, pa kad god mi se ukaže prilika, volim da odem u šumu, iznajmim konja i jašem. Kad mi ostane malo vremena na kraju dana, sama prošetam ulicama grada. To me inspiriše i smiruje. Posećujem izložbe. Trenutno je u Metropolitenu otvorena najveća izložba Mikelanđelovih dela. To su stvari koje oplemenjuju ovaj grad, a meni vrate snagu ako mi se učini da je ovde teško.

Maja Gašić

Autor