„Strasti i snovi italijanske mode“ u Beogradu

Autor: Marija Milenković

06.10.2016 22:53

Foto:Izložba visoke italijanske mode pod nazivom “STRASTI I SNOVI ITALIJANSKE MODE: Kreativnost, stil i istraživanje” održava se u Beogradu od 18. oktobra do 06. novembra u Konaku Kneginje Ljubice, u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Svečano otvaranje zakazano je za utorak 18. oktobar u 18:30. Ulaz je slobodan.

Izložba “Strasti i snovi italijanske mode” želi da pokaže talenat, umetnički izraz i zanatsku savršenost italijanske mode kao kulturnog i ekonomskog nasleđa jedne zemlje. Posetioci u Beogradu imaće priliku da uživaju u neponovljivim kreacijama slavnih modnih brendova, među kojima su Đanfranko Fere, Marela Ferera, Gaj Matiolo, Gatinoni, Sestre Fontana, Đorđo Armani, Enriko Koveri, Laura Bjađoti, Versaće, Valentino, Fendi, Renato Balestra.

Među eksponatima naći će se i Armanijeva haljina koju je nosila Sofija Loren na crvenom tepihu povodom proslave 70. godišnjice filmskog studija Činečita, haljina sestara Fontana koju je nosila Ava Gardner u filmu "Bosonoga kontesa" a zatim je moderniju verziju imala Anita Ekberg u Felinijevom filmu "Dole vita", haljina “Skuola di moda Ida Feri” koja je prikazana dok je u izradi, pa se na njoj može videti sam krojački proces, kao i muški sako “Luka Litriko” koji je delimično završen pa se na njemu vidi sam proces rada, a isti takav model kreirao je Anđelo Litriko za Ričarda Bartona.

Izložba se održavao kao deo XVI izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu, što je događaj koji se organizuje svake godine u oktobru mesecu u cilju promocije italijanskog jezika kao velikog jezika klasične i savremene kulture i njegovih veza sa umetnošću, naukom, kulturom. Ovogodišnje izdanje je posvećeno italijanskoj kreativnosti i njenim brendovima, a posebno sektorima mode, odeće i dizajna, pod naslovom “Italijanski jezik i kreativnost: brendovi i odeća, moda i dizajn”.

 

Komentari. (0)

Loading