Valentina Dukić

Čarobni svet venčanica Valentine Dukić

Autor:

01.11.2022 16:14

Foto:

Foto:

U bogatoj ponudi salona venčanica "Sirena" bezbroj devojaka pronašlo je "najvažniju haljinu u životu"



U vreme kada je izašao prvi broj „Glorije“ Valentina Dukić je išla u srednju školu, planirala da diplomira ekonomiju i nije ni sanjala da će jednog dana davati intervjue kao poznata dizajnerka venčanica. Međutim, ono što neko zove sudbinom, a neko spremnošću da čovek sledi svoje snove, zaslužno je što se baš to desilo. Ekonomiju je završila, potom se zaposlila u banci, a onda je rekla – želim nešto mnogo kreativnije od svakodnevnog bavljenja kamatnim stopama, ratama kredita ili kursnim razlikama. Kada je najbližima ispričala da želi da otvori salon venčanica gledali su je začuđeno, jer su se sva njena iskustva sa venčanicama svodila na izbor one, u kome je suprugu Marku rekla „da“. Ipak, njen entuzijazam je bio toliki da su i majka i Marko odlučili da potisnu svoju skeptičnost i postali njeni „najverniji navijači“ i pomagači. Šestog decembra 2013. otvorila je salon „Sirena“, mesto na kome je za proteklih devet godina bezbroj devojaka pronašlo „najvažniju haljinu u životu“.

Kada se osvrnete, kako vam izgleda tih devet godina?

- Presrećna sam, jer je svaka godina donela jednu ili čak nekoliko stepenica više. Početnički entuzijazam nije nestajao, ali je znanje koje sam u hodu sticala donelo samoupouzdanje. Brend je rastao, a devojke su veoma dobro reagovale na sve novitete koje smo uvodili.

Koje su godine bile za pamćenje?

- Prvih mesec-dva je bilo zaista teško, jer je trebalo naći način da buduće klijentkinje saznaju za nas. Međutim, već u proleće 2014. radili smo kao da iza sebe imamo višegodišnje, a ne iskustvo od samo nekoliko meseci, ali postojao je i jedan ne baš mali problem. Kad sam počinjala nisam znala da mi neće biti dostupni svi modeli poznatih brendova venčanica, koje sam viđala na njihovim sajtovima, a pogotovo oni iz najnovijih kolekcija. To me je podstaklo da više ne razmišljam kako da dođem do venčanica kakve želim, već kako da ih sama napravim. Baš tog proleća 2014. prva mlada je rekla “da” u venčanici koju sam ja dizajnirala. Ona je, za mene, bila nešto posebno, a osećaj kada je devojka odnela iz salona nikada neću zaboraviti. Jedna od ključnih godina bila je i 2018, kada su mi se, ni sama ne znam zašto i kako, otvorila mnoga vrata. U to vreme smo, već, uveliko radili i svečane haljine, a “Sirena” je počela da se pojavljuje na modnim manifestacijama.

Odluku da ekonomija ustupi mesto venčanicama doneli ste kada ste prvi put bili u drugom stanju, a sada imate tri sina. Da li ste, kada se rodio najmlađi, pomislili – kako ću uspeti da vaspitavam troje dece i razvijam biznis?

- Lagala bih kada bih rekla da nije bilo takvih misli, ali kad se ona, toliko puta pomenuta dobra organizacija udruži sa najbližima koji su spremni da vam od srca pomognu – onda se sve može. Doduše, uvek fali slobodno vreme, ali toliko sam zadovoljna da ništa ne bih menjala. Eto, sinoć sam legla posla sata posle ponoći, što je za mene rano, a ustala jutros u pola šest. Srećom, organizam se toliko navikao na ovakav ritam, da se ponekad posle samo četiri sata spavanja osećam “kao nova”.

Da li je bilo dana kada ste pomislili – nemam dovoljno snage?

- Naravno da se desi, a na samom početku je to bilo veoma često. Tada sam radila od ponedeljka do nedelje i tako mesecima. Jednog dana, kad je umor dostigao kulminaciju, odlučila sam da nedelja bude dan u kome ću se posvetiti isključivo ljudima koje volim najviše na svetu i sebi.

Nedavno ste proslavili 36. rođendan. Šta ste sebi poželeli?

- Prvenstveno da ja i svi moji ukućani budemo zdravi. To mi je najvažnije, a o poslovnim željama ću vam pričati već za nekoliko meseci, kad počnem s njihovom realizacijom.

Iskoristićemo susret s vama, da bismo dobili nekoliko stručnih saveta o venčanicama. Koji modeli će biti u trendu sledeće sezone?

- Svedeni, ali su materijali “šljokičasti”, svetlucavi, s kristalima. Biće dubljih šliceva ili malo dužih šlepova, dosta modela će podsećati na “venčanice za plažu”...

 

Privatna Arhiva

 

 

Da li je pametnije šiti, kupiti ili iznajmiti venčanicu?

- Mislim da je najbolja opcija sašiti haljinu, ali je ne kupiti. Zvuči kao igra reči, ali ta opcija zaista postoji. Ja i moj tim uradimo haljinu kakvu je devojka zamislila, po njenim merama, ona je nosi na svom venčanju, a potom ta venčanica postaje deo naše kolekcije i, ako se dopadne još nekoj devojci, mi je iznajmljujemo. Ta venčanica dobija ime po devojci za koju smo je kreirali i koja je prva nosila.

Koliko pre venčanja treba krenuti u potragu za venčanicom?

- Većina devojaka kreće pet-šest meseci ranije, ali ako hoćete da budete sigurni da ćete na dan venčanja biti dostupna baš ona venčanica koju želite, nekad je potrebno i godinu dana.

Nekada se godinu dana ranije nema ni mladoženja?

- (smeh) To je tačno, a tačno je da ni jedna devojka ne ostane bez venčanice, samo je pitanje da li će poneti baš onu koju najviše želi. U “Sireni” postoji skoro 300 modela, tako da će joj se neka sigurno dopasti.

 

 


 

@valentinadukic_

@vencanice.sirena.beograd

@sirena_dresses_haljine

www.vencanicesirena.co.rs



 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading