Vodič za kupovinu sportskog grudnjaka - Sve što treba da znate (foto)

Autor: Lana Dedić

29.01.2021 10:40

Foto: Izvor:Gloria.rs/LD, Foto:jacoblund/ iStock / Getty Images Plus via Getty, Instagram

Foto: Izvor:Gloria.rs/LD, Foto:jacoblund/ iStock / Getty Images Plus via Getty, InstagramOdabir grudnjaka za trening nekim ženama nije nimalo lak. Ponuda je raznovrsna, ali najveći deo se svodi na slične modele namenjene sitnijoj građi. Krupnije žene koje odluče da se bave sportom naći će se na muci jer je izbor sportskih modela za njihovu građu veoma sužen. Pitate se: Da li nam je sportski grudnjak uopšte neophodan?

U tkivu grudi nema mišića koji bi ih držali, tako da su u velikoj meri one izložene sili gravitacije. Iz godine u godinu, grudi bivaju sve opuštenije, a tome doprinose i određene životne navike. Kako bi se ta situacija predupredila, tokom bilo koje sportske aktivnosti neophodno je nošenje adekvatnog grudnjaka. Idealno je da to bude namenski dizajniran model koji vas neće stezati, a grudima će pružiti neophodnu podršku. (Pročitaj: Moćnih pet – Ovo su najefikasniji treninzi za gubitak kalorija)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KELSEY WELLS (@kelseywells)

Na šta da obratite pažnju kad birate sportski grudnjak?

Izdvojte dovoljno vremena
Da biste pronašli odgovarajući model, za kupovinu izdvojte dovoljno vremena. Nikada ne pokušavajte da svoju potragu za idealnim brushalterom uglavite u petnaestak minuta koje imate između druge dve aktivnosti. Strpljenje se uvek isplati, naročito kada je reč o kupovini nečega što ćete često koristiti. (Pročitaj: Trening Luke Jovića – Ne pokušavajte ovo kod kuće! (foto/video)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Triumph Lingerie (@triumphlingerie)

Isprobajte što više modela
Ne ustručavajte se da isprobate sve sportske modele koji su dostupni u vašoj veličini. Obucite grudnjak, poskočite nekoliko puta, načinite i nekoliko zamaha rukama – tek tada ćete moći da utvrdite da li vam model zaista odgovara. Važno je da brushalter ni na koji način ne sputava slobodu pokreta, a da istovremeno grudi budu fiksirane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yoga Girl (@yoga.kirsty)

Obratite pažnju na detalje
Odaberite model sa širokim bretelama koje se podešavaju. Idealno bi bilo da donja ivica brushaltera bude široka, jer će se tokom treninga telo savijati, a ne želite da vam pažnju odvlači zarozana sportska oprema. Kada je reč o šavovima, oni treba da budu što manji, kako u dodiru sa znojem ne bi iritirali kožu te doveli do stvaranja ojeda. (Pročitaj: Ponovo je u top formi – da li imate hrabrosti da ispratite trening Eve Longorije? (video)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea Manrique (@andreamanrique88)

Obratite pažnju na materijal
Sportski grudnjak treba da bude napravljen od sintetičkih materijala koji se brzo suše i ne apsorbuju vlagu. Dok ga nosite, grudi treba da budu pribijene uz telo, blago pritisnute. U zavisnosti od menstrualnog ciklusa, dojke mogu biti i osetljive i bolne, a dodatno izlaganje poskakivanju tokom treninga ubija želju za bilo kojom sportskom aktivnošću. Uz dobar sportski grudnjak, to ćete lako izbeći i – treninzi će, definitivno, postati vaša omiljena dnevna aktivnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KAYLA ITSINES (@kayla_itsines)

Lana Dedić

Autor