Njujorška nedelja mode: Na Menhetnu je već proleće (foto)

Manekenke su u modelima koji će se nositi sledeće godine šetale u različitim ambijentima – u garaži, na ulici, čak i u autobusu, bilo je i onih koje su hodale s jednom cipelom, međutim, opšti utisak je spektakularan, a u njega se sasvim lepo uklopilo i predstavljanje troje dizajnera iz Srbije

Kolekcija Kelvina Klajna

Dok se jug Amerike tresao pred naletom katastrofalnog uragana, sever te velike zemlje je imao neke druge brige. U Njujorku su se bavili tenisom i modom, i uglavnom žurili da oba događaja vezana za to okončaju do obeležavanja terorističkog napada 11. septembra. U toj žurbi nije promaklo koliko su uragani i moda isprepleteni, ma koliko to bizarno zvučalo. Naime, prva dama SAD Melanija Tramp poslušala je savet svog stiliste pa u drugi obilazak poplavljenog Teksasa nije krenula na visokim štiklama. Odlučila se za baletanke Manolo Blahnik, torbicu Birkin, naočare Céline i crvenu trendi košulju Calvin Clein. Izgleda da je imala neku vezu, što i ne čudi, jer je Kelvin Klajn isti model košulje promovisao na svojoj reviji na Njujorškoj nedelji mode baš tih dana, a u prodaji će se naći u proleće 2018.


Kolekcija Kelvina Klajna

Poznat kao ekscentričan, pomalo “otkačen”, New York Fashion Week je to ostao i ovog septembra. Najotkačenijom se smatra jedna odluka koja je izazvala dosta komentara. Umesto da u njujorškoj luci raspakuju brdo kontejnera prepunih kineskih plastičnih upaljača, Amerikanci su šansu pružili kineskim kreatorima. Snow Xue Gao, Taoray Wang, Son Jung Wan, Yuna Yang, Dan Liu, Lujin Zhang, China Fashion Collective, Jarel Zhang... sve su to brendovi za koje teško da je neko čuo, a sad će ta kineska roba direktno sa piste završiti u američkim fensi robnim kućama. Ona druga kineska roba, dosad mnogo poznatija, zadržala je primat u prodavnicama na benzinskim pumpama i u megamarketima.

Viktorija Bekam

MIKROFON ZAMENILA PISTA

Njujork je dao šansu i muzičkim zvezdama da na pisti pokažu kako se snalaze u dizajnu, i one su to iskoristile. Čak su i obeležile ovogodišnju Nedelju mode. Posle predstavljanja kreacija Viktorije Bekam, nekadašnje pevačice pop grupe Spice Girls, najpre su svi ćutali i čekali da neko meritoran da ocenu. A kad je Ana Vintur izrekla komplimente, krenula je poplava pohvala na račun supruge slavnog fudbalera Dejvida Bekama. Ona se dugo mučila pokušavajući da je modni svet ozbiljno shvati, a sad se to konačno dogodilo. Njena revija modela za proleće sledeće godine sigurno je najzrelija dosad, a dominira midi suknja “pencil” kroja u boji breskve koju je uparila sa belom košuljom.

Dejvid Bekam je iz prvog reda dao podršku supruzi Viktoriji

Druga muzička zvezda koja je protutnjala Njujorkom je Rijana. Ona je zaista protutnjala jer se na sceni pojavila na motociklu, dok su njene komade kreirane za sportski brend Puma manekeni nosili gazeći po veštačkim peščanim dinama. Rijanina kolekcija je namenjena “nežnim devojkama avanturističkog duha”, kako stoji u katalogu. Ako je suditi po reviji, one će se penjati na dine ružičastog šljokičastog peska, što i nije tako mala avantura.

Bela Hadid u modelo Jason Wu

CENA – SITNICA

Sasvim drugu ideju imala je Ana Sui. Ona je svoje manekenke odenula u nežne, romantične haljine, ali o njima skoro da niko nije pričao posle performansa. Svi su komentarisali supermodela Điđi Hadid kojoj je otpala štikla na cipeli prilikom stupanja na pistu. Kao vrhunska profesionalka ona je odbacila ostatak cipele i hodajući sa jednom bosom nogom završila prezentaciju, i skoro niko nije primetio šta se događa jer je Điđi koračala na vrhovima prstiju oponašajući da je na visokim potpeticama.

Điđi Hadid u kreaciji Ane Sui

Kreacija Oskara De La Rente

Kad je već reč o najskupljim manekenkama, pojedine zarađuju oko trideset miliona dolara godišnje (Žizel Bundšen), neke deset miliona (Kendal Džener), a ima i “običnih milionerki”. Dakle, nije jeftino angažovati neku od njih da nosi reviju, a američki dizajner Džeremi Skot se baš “otvorio” na ovogodišnjoj Njujorškoj nedelji mode. Njegove kreacije na pisti su prikazale Điđi Hadid, Koko Roča, Džordan Dan, Karli Klos, Džoan Smols, Elsa Hosk, Džasmin Sanders i Stela Maksvel. Veliko je pitanje hoće li se ovoliko ulaganje isplatiti, najverovatnije će Skot imati problem da održi brend sa svojim imenom. Ako bankrotira, ostaje mu uteha da je kreativni direktor kuće Moschino.

Rijana

A kako se od mode može lepo zaraditi i za te pare kupovati ono što čovek najviše voli, pokazao je verovatno najuspešniji (i najkomercijalniji) američki dizajner Ralf Loren. Organizovao je reviju svojih modela u sopstvenoj garaži u Njujorku. Manekenke su se provlačile između parkiranih najnovijih modela bentlija, ferarija, bugatija i drugih luksuznih automobila koje Loren ima u vlastitoj kolekciji. Na kraju se i on poklonio publici – obučen u kombinezon automehaničara.

Ralf Loren u kombinezonu automehaničara

NOVA AMBALAŽA

Aleksanderu Vangu ni garaža nije bila dovoljna. Svoja 32 modela spakovao je u autobus, posebno opremljen da u njemu bude neprestana žurka. Autobus se zaustavio na tri mesta u gradu – u Bruklinu, na Menhetnu i na Astor placu, gde su manekenke izlazile na ulicu i šetale kreacije.

Više ne živimo u vremenu kada je tradicija važna, živimo u modernom dobu u kojem se stvari odvijaju jako brzo – rekao je prilikom jednog zaustavljanja autobusa Vang.

Kolekcija Ralfa Lorena

Već pomenuti Kelvin Klajn lansirao je neke stare ideje upakovane u savremenu ambalažu, ali i jedno novo ime koje treba zapamtiti – Kaja Gerber. Ova 16-godišnjakinja je kćerka slavne manekenke Sindi Kroford. Na Klajnovoj reviji nosila je modele Rafa Simonsa, koji je svoje odevne komade definisao rečima: “Tamo gde je tama uvek ima svetlosti”. Inspiraciju je našao u platnima Endija Vorhola, filmovima Denisa Hopera i portretima Sandre Brant. Kolekcija je mešavina horor filmova (“Keri” i “Rozmarina beba”) i tinejdžerske mode pedesetih. Dodao je samo jedan detalj koji sigurno nije bio prisutan na sličnim modelima pre šezdesetak godina: materijal je uglavnom vodootporni najlon od koga se izrađuju šatori.

Kreacija Viktorije Bekam

Na Njujorškoj nedelji mode se ne dodeljuju nagrade, ali brojni novinari su se složili ko je ispao najveći idiot. To je slavni glumac Džim Keri, koji je najpre pažljivo pratio revije, potom otišao na VIP žurku magazina “Harper’s Bazaar”, tamo se lepo pogostio, a na odlasku izjavio:

Ovaj događaj nema nikakvog značaja! Želeo sam da pronađem najbeznačajniji događaj koji postoji, i da uživam u njemu. Eto me ovde, ali morate priznati da je sve ovo besmisleno.

Modeli Zvonka Markovića

Aplauz za srpske kreatore

U Njujorku su ovog septembra predstavljene čak tri kolekcije srpskih dizajnera. Revije Zvonka Markovića, Marine Ilić i Sanje Bobar bile su izuzetno dobro posećene, a na kraju su nagrađene burnim aplauzima. Nisu izostale ni pohvale kritike, što je i te kako važno jer u Americi su modni kritičari poslovično škrti u komplimentima.

– Prikazati kolekciju u Njujorku uvek je veliki izazov, ali i odgovornost. Iza scene je bilo puno kao u košnici. Sve vreme je vladala fantastična energija jer smo radili sa istinskim profesionalcima – rekao je Zvonko Marković.

Autor: Gloria magazin/Aleksandar Ostojić
Foto: Guliver/Gettyimages/Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi