Muška kolekcija Stele Makartni inspirisana tatom Polom


Posle petnaest godina kreiranja za dame, ćerka slavnog Bitlsa prikazala je mušku kolekciju za proleće i leto 2017. koja je pobrala mnogo komplimenata poslovično ciničnih ostrvskih kritičara

Iako je posle diplomiranja na čuvenom londonskom fakultetu “Saint Martins” dizajnerka Stela Makartni (45) jedno vreme bila na praksi kod muškog krojača Edvarda Sekstona, čija je radnja jedna od najcenjenijih u ulici Sevil roud, to nije presudilo da se okrene (i) modi za muškarce. Nakon petnaest godina kreiranja za dame, što ju je lansiralo u sam vrh svetske modne scene, vratila se korenima, i to porodičnim. Proučila je fotografije svog oca, slavnog Bitlsa Pola Makartnija, iz šezdesetih godina prošlog veka, i one su je inspirisale da napravi prvi korak u svetu muške mode.

Dad do the do in the desert!!! x Stella ? by @MaryaMcCartney.

A photo posted by Stella McCartney (@stellamccartney) on

Koliko je bila uspešna u tome svedoči komentar na stranicama poslovično oštre britanske štampe i često cinično raspoloženih modnih kritičara. Kad su odgledali njenu kolekciju za muškarce, neki su reagovali ovako: ove godine nagradu za britanskog muškog dizajnera godine dobio je Krejg Grin, a sledeće bi to mogla biti – Stela Makartni.

A da bi njeni modeli inspirisani Bitlsima bili u autentičnom ambijentu, za prezentaciju je odabran legendarni studio u Ebi roudu, isti onaj u kome su Pol, Džon, Džordž i Ringo snimili album “Abbey Road”. Da podsetimo, to je album sa slikom na omotu na kojoj Bitlsi prelaze preko pešačkog prelaza u toj londonskoj ulici. Kasnije je i sam taj prelaz postao kultno mesto, čak u toj meri da tu turisti iz celog sveta dolaze kao na hodočašće, a kamere montirane na stubovima 24 časa dnevno snimaju i emituju živi prenos na internetu. Mnogi na toj čuvenoj “zebri” proslave rođendan, zaprose devojku ili se jednostavno skupi četvoro ljudi i pređe kao nekad Bitlsi dok njihovi prijatelji to gledaju u direktnom prenosu. Kamere su sigurno snimile i Kejt Mos, Salmu Hajek i njenog supruga Fransoa-Anri Pinoa, glumca Orlanda Bluma i ostale selebritije koji su bili na prezentaciji Steline muške kolekcije.

Introducing #StellaMenswear – LIVE from #StellaXAbbeyRd

A photo posted by Stella McCartney (@stellamccartney) on


Budući da je poznata kao pobornica prirodnih materijala i očuvanja okoline, ona nije koristila kožu i krzno. To nikad nećemo sresti ni u njenim kolekcijama za žene. Većina odevnih predmeta izrađena je od kašmira, organskog pamuka i džinsa. Printovi su neuporedivo slobodniji od onih koje Stela bira kad stilizuje svog oca. Naime, pored prakse kod Edvarda Sekstona, ona se muškom modom godinama bavi tako što kreira modele za svog tatu Pola. Shodno Polovom “uzrastu” (74 su mu godine), to su uglavnom tamna odela i košulje.

Ali za sezonu proleće/leto 2017. Stela je predvidela pravu eksploziju boja na muškarcima. Slično onoj eksploziji čiji su protagonisti bili Bitlsi kad su se vratili sa legendarnog puta u Indiju i kratke sakoe i kravate zamenili šarenim tunikama i širokim pantalonama.

Neke detalje iz Steline debitanske muške kolekcije vredi izdvojiti:

– “bomber” jakna, ali u njenoj varijanti osnova je od grubog tekstila, sa širokim trakama koje idu duž celih rukava;
– moderna varijanta kaftana sa štrikanim okovratnikom – inače, štrikeraj je ona odavno “izmislila”;

#StellaMenswear in the new issue of @InterviewMag. On stands now! #MNMO

A photo posted by Stella McCartney (@stellamccartney) on


– karirani “oversajz” mantil;
– trenčkot od finog pamuka koji se može nositi u svakoj prilici – na utakmici ili na večernjem prijemu;
– elegantna trenerka, gornji ili donji deo mogu se nositi i zasebno, podjednako dobro izgledaju kao i u kompletu.

Ima tu i uticaja rejva, naročito je vidljiv u sloganima ispisanim na majicama: “Tomorrow”, “Nice One” ili “Members and Non-Members Only”.

Autor: Gloria magazin/Aleksandar Ostojić
Foto: Guliver/Getty images, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi