Boris Kargotić: Avangardni stilista koji je osvojio Niki Minaž, Bijonse i Ledi Gagu


Pošto je njegovu kapu nosila američka pevačica Niki Minaž beogradski kreator rodom iz Splita postao je veoma zanimljiv stilistima perjanica šou-biznisa poput Bijonse i Ledi Gage, koje su naručile njegove atipične i pomalo avangardne modele

Dizajner Boris Kargotić (29) oduvek je verovao da će uspeti u svetu mode. Ipak, kad je saznao da je američka pevačica Niki Minaž nosila njegovu kapu na snimanju svog novog spota, nije odmah poverovao u to.

– Vest sam dobio u jedan noću, a sutradan smo imali mnogo posla i tek uveče, kad su stigli kolači s Nikinim likom koje su naručile moje kolege iz ateljea, postao sam svestan šta se dogodilo. Svi u ekipi radovali smo se kao mala deca, skakali smo i vrištali od sreće – otkriva Boris, inače rođeni Splićanin, i dodaje: – Stilisti Niki Minaž ispali su veoma korektni i profesionalni, pozvali su me da me obaveste da su uzeli neke moje modele.

Veliki broj stilista profesionalaca vodi računa o izgledu i garderobi za nastupe poznatih imena u šou-biznisu.

– Kad se sve svede na najuži izbor koji stane u jednu sobu, zvezda odabere ono što joj se svidi. Pored ukrasa, perike i nakita, Niki je nosila i jednu moju haljinu na turneji, pre snimanja spota, a trenutno joj šijem još jednu. Dopalo mi se kako je naš nakit u spotu iskombinovala sa bajkerskim čizmama i haljinom Aleksandera Makvina, što nije mala stvar. Kontaktirali su me i stilisti Rijane, Bijonse i Ledi Gage, prve dve su vratile stvari, a Gaga ih je zadržala, ali ih još nije obukla. Verujem da hoće. To su veliki i bitni trenuci vezani za ono čime se bavim sa svojim timom. Gotovo svim stilistima velikih zvezda smo slali garderobu. Nije bilo odgovora i već sam izgubio svaku nadu da će neka od najpopularnijih ličnosti nositi moje kreacije. Onda je usledilo veliko iznenađenje s Niki, što je doprinelo da shvatim da je zapravo sve moguće. Mi u ateljeu vredno radimo i verujemo u naš kreativni potencijal, u ono što znamo i možemo, a ubeđen sam da je uspeh neizbežan ako je to praćeno ogromnom ljubavlju i verom u sebe. Uz internet i društvene mreže svet je postao globalno selo, svi smo povezani i sve je moguće.

GLUMA KAO HOBI

Boris se dizajniranjem bavi desetak godina. Talenat je nasledio od majke Anite, takođe dizajnerke. Ipak, po završetku srednje škole, u kojoj je počeo da pravi neobičan, asimetričan nakit, umesto likovne upisao je glumačku akademiju u Sarajevu. Kad je diplomirao, došao je u Beograd s velikim snovima.

– Od 2012. odigrao sam nekoliko predstava, uključujući i onu o Zoranu Đinđiću Branislava Lečića, kao i “Malog princa” sa Anom Sofrenović i još nekoliko glumaca u Bitefu. Nisam bio zadovoljan ostvarenim. Dok sam studirao, sanjali smo o kultnom Ateljeu 212, tresli se pri ulasku u Jugoslovensko dramsko, gde sam neke komade odgledao i po deset puta. Ubrzo sam shvatio da ću teško uspeti u glumi jer ne umem da se namećem, mada maštam o tome da jednog dana napravim svoju produkciju i glumim s prijateljima. Da bih preživeo, po savetu drugarice okrenuo sam se nakitu. Nije bilo lako. Godinu sam živeo prilično teško, pošto roditelji nisu imali novca da mi pošalju, a sve što bih zaradio ulagao sam u materijal. Radio sam u nekim kafićima i galerijama tek da bih imao za stan i hranu.

Stvari su krenule nabolje kad ga je otkrila pevačica Tijana Dapčević i preporučila drugima. Zatim je usledila i saradnja sa Jelenom Karleušom, koja ga je inspirisala i naterala da radi još bolje i originalnije komade.

– Zbog Jelene, s kojom sam se baš sprijateljio, upisao sam i kurs krojenja i šivenja, jer je ovde teško naći majstore, a ona traži zaista nesvakidašnje stvari, koje liče i na teatar. Sve ovo što se desilo s Niki mi deluje kao san. Kad sam nedavno bio u Americi, shvatio sam zbog čega je ona postala zvezda: mala je i nije baš najbolje građena i zato se na nju ugleda veliki broj Afroamerikanki slične konstitucije. Na svu sreću, u modu se poslednjih godina vraćaju i obline, posle duge vladavine koščatih manekenki. Volim žene koje ih imaju, kao i što danas sve može da se spoji, jer mi je uniformisanost dosadila. Sviđa mi se i kič, on je deo umetnosti i može da bude lep. Sve je do osobe, kako će ga iskombinovati i nositi – ubeđen je Boris.

Autor: Gloria magazin/Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/Jelena Jovanov, Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi