Bojana Sentaler: Srpkinja koja oblači princeze, prve dame, manekenke i holivudske zvezde


Tek pošto je dobila savet od Karla Lagerfelda da pokuša da ostvari svoje mladalačke snove, kanadska dizajnerka srpskog porekla Bojana Sentaler započela je modnu karijeru, a da nije pogrešila u odabiru profesije svedoči podatak da njene kapute, između ostalih, rado nose Kejt Midlton i Megan Markl

Kada je vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton obukla njen kaput tokom kraljevske turneje u Kanadi, bilo je jasno da je dizajnerka srpskog porekla Bojana Sentaler (34) osvojila planetu. Iako njeni komadi nisu namenjeni samo kraljevskoj eliti, njih rado nosi i princeza Megan Markl, a obožavaju ih i sve trendseterke koje pored savršenog izgleda cene kvalitet i udobnost. Tokom boravka na Nedelji mode u Milanu Bojana je čula tužnu vest da je preminuo Karl Lagerfeld, njen veliki uzor i osoba koja je zaslužna za to što je ona uopšte počela da se bavi kreiranjem.

– Njegovu ličnost i rad sam izuzetno poštovala, a dok sam kao marketinški stručnjak radila u Dubaiju tokom 2008. godine, pružila mi se prilika da ga intervjuišem. Razgovarali smo o njegovom dizajniranju luksuznih vila na ostrvu Isla Moda. Kasnije, u neoficijelnom delu razgovora, dala sam mu do znanja kako već dugo želim da se bavim modnim dizajnom i da bih želela da imam svoju liniju odeće. Savet koji sam od njega tad dobila bio je jednostavan: ukoliko se ne oprobam, neću znati posedujem li taj talenat, a ako se usudim, vrlo brzo će se pokazati imam li ga ili ne. Te reči su zauvek promenile moju životnu putanju, ohrabrile su me i podstakle.

Kako ste se zainteresovali za modu?

– Još od ranog detinjstva pokazivala sam sklonost prema umetnosti, crtanju, kreiranju. Pored mode, zanimale su me i druge stvari, naročito sve što je u vezi sa biznisom i socijalnom interakcijom. Studirala sam marketing i finansije i posle fakulteta nekoliko godina radila za velike korporacije. Brzo sam shvatila da moj temperament prevazilazi okvire rada u ogromnim firmama, pa sam početkom 2008. dala otkaz i iz Toronta otišla u Dubai, svetsku prestonicu biznisa i inovacija. Nakon planetarne finansijske krize i kolapsa ekonomije, preduzetnički duh me je odveo dalje na putovanje po Južnoj Americi, koje se završilo u Peruu, gde sam provela nekoliko meseci.

Na tom putovanju ste odlučili da se posvetite modi. Kako se to dogodilo?

– Tamo sam se upoznala sa alpakom, izuzetno kvalitetnim, laganim, luksuznim materijalom koji je odličan toplotni izolator. Setivši se kanadskih dugih i hladnih zima, javila mi se ideja za modnu liniju o kakvoj sam oduvek maštala. Želela sam da ona bude prepoznatljiva po eleganciji, ženstvenom, šik stilu, kao i po udobnosti i toplini. Po mojim nacrtima vešti peruanski krojači sašili su prvu kolekciju od sedam kaputa, s kojom sam se vratila u Toronto. Kreacije su se prvo dopale mojim prijateljicama, a onda i šire.

Koje poznate dame obožavaju Bojanine modele, pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2
Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Privatni album, Guliver/ Getty images, Tim Rooke za Rex
Podelite sa prijateljima:
Tagovi