Zdrava hrana

Riba na tanjiru: Ove vrste snižavaju pritisak i holesterol, a zdravije su od skupog lososa

Autor:

22.01.2025 16:00

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najzdravije ribe na svetu važan su izvor vitamina i minerala



Ribu bi trebalo jesti najmanje dva puta nedeljno, poručuju doktori i nutricionisti. No, ova namirnica nije nam uvek dostupna, a mora se priznati da nije ni mnogo popularna hrana u našim krajevima.

Riba i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala. Bogati su vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, koje, između ostalog, pomažu dobrom radu srca. Evo koje su najzdravije ribe na svetu.

Shutterstock

 

Sardine su odličan izbor, navodi story.hr. Prepune su omega-3 masnih kiselina kojih sadrže čak i više nego hvaljeni losos, a osim toga su i odličan izvor vitamina D i kalcijuma, neophodnog za zdravlje kostiju.

Losos, mnogima omiljen, ali ne baš jeftin, takođe sadrži veliki broj hranjivih sastojaka. Naučnici su otkrili da bioaktivni spojevi specifični za lososa pozitivno utiču na zdravlje.

Pročitajte Hrana za zimu - Ove namirnice će vas ugrejati tokom hladnih dana, zdrave su, ukusne i podižu imunitet

Otkriveno je da su osobe sa visokim nivoom tih materija u krvi imale manje ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina niske gustoće, triglicerida i apolipoproteina B, markera bolesti srca.

Shutterstock

 

Ako pastrmku jedete samo jednom nedeljno, možete da smanjite holesterol, ojačate krvne sudove i nerve, ali i da izbegnete probleme s pamćenjem u starijem dobu.

Bakalar pruža dovoljno proteina i esencijalnih B vitamina, a blagog je ukusa i odlično se slaže s raznim jelima, pa je dobar izbor za one koji baš i ne luduju za ribom, a želeli bi da povećaju unos te namirnice.

Mediteranski brancin je nemasni izvor proteina i vitamina D, a uz to podržava imunološku funkciju i apsorpciju kalcijuma. Jedna je od omiljenih riba na našim trpezama.

I zubatac se smatra izuzetno korisnim jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

Shutterstock

 

Skuša ima bogat, specifičan ukus, i spada među najhranljivije ribe. Bogat je proteinima, vitaminima B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnim vitaminom D.

Pročitajte Potreban nam je kao nikad pre - Ovaj vitamin na prvoj je liniji odbrane u sezoni virusa, a evo gde ga ima najviše

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu skušu imaju niži krvni pritisak i manje holesterola. Zahvaljujući vitaminu D dobra je i za zdravlje kostiju. Za gustinu kostiju važni su bakar i selen, kojih takođe ima u ovoj ribi.

Komentari. (0)

Loading