Zdrav život
Jedna od najzdravijih namirnica doživljava pravi procvat u jelovnicima, evo i zbog čega
30.11.2024 15:30
Među najzdravije povrće spada i čudotvorni raštan
Iako znamo da je sve povrće zdravo, mnogi od nas često se mršte kada dođe na red za konzumaciju. Postoje vrste koje ne odgovaraju svima, bez obzira na činjenicu da su bogate hranljivim materijama i da čuvaju naše zdravlje.
Među najzdravije povrće spada i raštan. Retko ga viđamo na trpezi, jer svakako ne uživa popularnost koju imaju, na primer, krompir, luk ili paprika. Međutim, ova superiorna namirnica nepravedno je potcenjena.
Još su stari Egipćani i Grci smatrali raštan svetom biljkom koja ima čudesne moći. U Egiptu, u doba faraona, imao je i svoj hijeroglif, što otkrivaju otisci na zidovima piramida.
Zdravstvene koristi ovog povrća potvrđuje i savremena nauka. Studije pokazuju da su ljudi koji konzumiraju velike količine raštana u manjem riziku da obole od kancera pluća, bešike, prostate, debelog creva, dojke, jajnika.
Pročitajte Hrana za zimu - Ove namirnice će vas ugrejati tokom hladnih dana, zdrave su, ukusne i podižu imunitet
A to ima svoje razloge. Naime, raštan sadrži supstance koje aktiviraju kreiranje enzima u jetri i na taj način pomaže neutralizaciji kancerogenih ćelija.
Sve biljke iz porodice kupusa imaju otprilike jednaku hranljivu vrednost i obiluju dijetalnim vlaknima, vitaminima B i C, ali raštan sadrži više folne kiseline i kalcijuma.
Obiluje i cinkom, fosforom, kalijumom, manganom, magnezijumom, gvožđem. Poseduje još supstanci koje pomažu ljudskom organizmu i štite ga u prevenciji raznih bolesti, a usput podstiču rad telesnih funkcija.
Otkako ga je „Njujork tajms” uvrstio među najzdravije povrće zahvaljujući izuzetnim nutrutivnim svojstvima, popularnost mu je naglo skočila, a sve je više i jela od raštana na menijima svetskih restorana.
Između ostalog, važi za jedan od najboljih izvora kalcijuma, minerala neophodnog za zdravlje kostiju. Redovnim konzumiranjem ove biljke može se smanjiti rizik od osteoporoze, ali i opasnost od preloma, naročito kod žena u menopauzi.
Dobar je i za zdravlje očiju. Karotenoidi koje sadrži mogu da spreče razvoj katarakte.
Raštan je bogat i flavonoidom maempferolom. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manji rizik od raka jajnika ako unose veće količine maempferola.
Osobama koji pate od hipertenzije savetuje se da u ishranu uvrste raštan, budući da smanjuje rizik od bolesti srca. Bogat je vitaminom B6, koji snižava nivo amino-kiseline čije visoke vrednosti u krvi povećavaju rizik od ovih oboljenja.
Kombinacija vitamina, minerala i ostalih hranjljivih sastojaka otvorila je raštanu vrata elitnog kluba rezervisanog za superzvezde zdrave hrane.
U Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori njegove čudotvorne osobine poznate su od davnina, a u tim krajevima vole da kažu da onaj ko ga redovno konzumira može da „dobaci” i do 100. godine.
Pročitajte Potreban nam je kao nikad pre - Ovaj vitamin na prvoj je liniji odbrane u sezoni virusa, a evo gde ga ima najviše
U ishrani se koristi isključivo lišće, koje je najbolje kuvati na pari ili u vodi, ali ga ne treba prekuvati da ne bi postalo gorko i izgubilo hranljive materije.
Kuva se pet do deset minuta i obično se začini maslinovim uljem, morskom solju, limunovim sokom, belim lukom. Odlično se slaže sa barenim krompirom, a često se sprema i sa suvim mesom.
Komentari. (0)