Francuski morski kolagen čuva kosti i usporava proces starenja

Autor:

19.03.2024 09:58

Foto: Shutterstock, Promo

Foto: Shutterstock, Promo

Francuski morski kolagen čuva kosti i usporava proces starenja



Francuski morski kolagen čuva kosti i usporava proces starenja

Kolagen je konstitutivni element vezivnog tkiva našeg tela i najzastupljeniji je protein u ljudskom organizmu. Ne bismo mogli da funkcionišemo bez njega, budući da predstavlja glavnu komponentu kostiju, kože, mišića, tetiva i hrskavice.

Ulazi u sastav brojnih organa i krvnih sudova, ima ga u rožnjači, zubima, kosi. Jednostavno, ima ga svugde. Zamislite ga kao lepak koji sve delove tela drži zajedno. Uostalom, grčka reč “kolla”, iz koje je izveden naziv, znači upravo to – lepak.

Shutterstock

 

Ili, ako vam je lakše, zamislite soliter sa stanovima različitih površina, liftovima, stepenicama, terasama, otporan na najjače zemljotrese i sve vremenske uslove. Da bi betonski blokovi od kojih je sastavljen čvrsto stajali decenijama i vekovima, potrebni su im kvalitetan cement i armatura.

Ulogu tog vezivnog građevinskog materijala u našem telu igra upravo kolagen, jak i duguljast molekul koji čini čak 40 posto svih proteina u organizmu sisara.

Količina kolagena kojom raspolažemo utiče na zdravlje i izgled kože, kose i noktiju, na kvalitet mišića, zuba i kostiju. No, trezor se s vremenom smanjuje, već posle tridesete godine života, kod nekog i ranije. Kako starimo, tako se proizvodnja kolagena u telu smanjuje, a deficit može da izazove razne zdravstvene probleme, pre svega razvoj hroničnih bolesti kostiju, zglobova i krvnih sudova.

I neke loše navike utiču na njegovo stvaranje: nezdrava ishrana, duvan, alkohol, ali i spoljni faktori kao što su zagađen vazduh ili izloženost štetnim sunčevim zracima, težak fizički rad, intenzivni treninzi.

Shutterstock

 

Situacije na koje često ne obraćamo pažnju u brzini savremenog načina života mogle bi skupo da nas koštaju. Zato ne bi bilo loše da povedemo računa i pobrinemo se za rezerve ove dragocene belančevine.

Pošto je skoro nemoguće dobiti odgovarajuću količinu kolagena iz hrane, od pomoći mogu biti brojni preparati, od kozmetičkih za negu kože, do dodataka ishrani.

BLAGO IZ MORSKIH DUBINA

Kolagen koji ulazi u sastav suplemenata je životinjskog ili morskog porekla. Među njima postoji niz značajnih razlika, drugačija je i svrha, a u ovoj priči držaćemo se onog koji je morskog porekla.

Kao što sam naziv kaže, potiče iz mora. Bogat je izvor kolagena tipa 1, najzastupljenijeg u ljudskom telu, onog koji je odgovoran za izgradnju kože, za njenu regeneraciju i održavanje. Zbog toga se naširoko koristi u kozmetičkoj industriji, naročito u sveopštoj borbi protiv starenja, koja je danas postala „must“.

Iako su bore, celulit i strije nešto čega ne možemo u potpunosti da se rešimo, uz upotrebu ovog preparata značajno se smanjuju, a koži se vraćaju elastičnost, tonus i svežina. Drugim rečima, ima efekat liftinga.

Shutterstock

 

Hidrolizovani morski kolagen sastavljen je od peptida koji potiču od riba i njihovih krljušti. Kada kažemo hidrolizovan, to znači da su proteini dekompozirani kako bi ih organizam bolje absorbovao.

Brojna istraživanja potvrđuju koliko je efikasan u održavanju zdravlja kože i kostiju, stimulisanju metabolizma i rada digestivnog sistema, ubrzavanju procesa zarastanja rana, obnavljanju vezivnog tkiva.

LEPOTA DOLAZI IZNUTRA

Lepota dolazi iznutra, poručuje jedan od najboljih suplemenata na tržištu, francuski morski kolagen, dostupan i kod nas.

Pošto nam je slika koju vidimo u ogledalu veoma važna, uostalom ona otkriva koliko vodimo računa o sopstvenom zdravlju, treba uvek imati na umu da je za naš „spoljašnji omotač“ bitna i unutrašnja nega: ono što unosimo u organizam, način na koji se ophodimo prema sebi i svom telu. To je poenta poruke sastavljene od tri reči kojima smo počeli pasus.

Promo

 

Francuski morski kolagen ima bezbroj zdravstvenih benefita. Deluje kao antioksidans i aktivno učestvuje u borbi protiv preranog starenja. Doprinosi zaštiti, hidrataciji i održavanju elastičnosti kože, vidno redukuje bore, kosu čini blistavom i jakom.

Pomaže rast i razvoj ćelija, regeneraciju tkiva, kostiju, tetiva, vitalnih organa, ublažava upale gastrointestinalnog trakta, poboljšava metabolizam i sagorevanje masti, ubrzava zarastanje rana, regeneriše nokte, igra značajnu ulogu u očuvanju mišićne mase, kao i u prevenciji protiv napredovanja bolesti zglobova.

Formira novo hrskavičasto tkivo i obnavlja vezivno, povećava elastičnost krvnih sudova, a uz redovnu konzumaciju brzo ćete zaboraviti i na umor i na iscrpljenost.

Zahvaljujući dobroj asimilaciji, hidralizat morskog kolagena može da nadoknadi manjak onog prirodnog. Preparat je potpuno prirodan, bez ikakvih GMO dodataka, a ambalaža proizvoda, odnosno nautički „stajling“, sigurno će vam zapasti za oko.

Shutterstock

 

ZNAČAJ KOLAGENA POZNAT JE OD DAVNINA

Da je kolagen dobar za kožu i zdravlje zglobova, hrskavice i kostiju znala je još u 12. veku gospođa po imenu Hildegard fon Bingen. Kada su joj se u jednom benediktinskom manastiru požalili na bolove u zglobovima, savetovala im je da redovno jedu kuvane teleće nogice, ali sa kožicom i svom masnoćom.

Želatin dobijen kuvanjem zapravo je izvor kolagena. Hildegard u ono vreme možda nije mogla da zna šta je kolagen, ali joj je bilo jasno da može da revitalizuje meke i koštane delove tela.

Promo

Komentari. (0)

Loading