Grand kafa

Četvrta godina besplatnih mamografskih pregleda ,,Ne gledaj u šolju, pregledaj se!’’

Autor:

01.03.2024 15:01

Foto: Promo

Foto: Promo

„Neke stvari ne treba preskakati!“- poručuje najbolja srpska atletičarka Ivana Španović i zajedno sa Grand kafom poziva dame da obave besplatan mamografski pregled



Više od 33.000 žena širom Srbije obavilo je besplatne mamografske preglede u okviru akcije „Hajde da imamo vremena za pregled“ koju Grand kafa sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92 pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“. Mobilni mamograf će u Beogradu biti postavljen ispred Opštine Novi Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 167) od subote, 2. marta. Termin za preventivni mamografski pregled dame mogu da zakažu od danas, 1. marta, radnim danima od 9 do 14 časova, na brojeve telefona 0607171969 i 0607171523, do popune termina. Dodatno zakazivanje će biti moguće i sutra, 2. marta, a pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova.

Ivana Španović, svetska prvakinja u skoku udalj i vlasnica nekoliko državnih rekorda, zna koliko su disciplina i posvećenost važni za postizanje vrhunskih rezultata i da treninge ne treba preskakati, kao ni redovne preventivne preglede koji mogu da spasu život. Zato je naša atletičarka, prepoznajući važnost pravovremenih pregleda, podržala ovu akciju i pridružila se borbi protiv raka dojke. Ona, zajedno sa Grand kafom, poziva dame da se odazovu i obave mamografski pregled jer, kako i sama kaže, postoje stvari koje nikako ne treba preskakati, posebno ne one koje se tiču zdravlja.

Promo

 

- Iako je skok udalj moja disciplina, postoji nešto što nikada ne preskačem. To je briga o zdravlju. Zato ne želim da preskočim priliku da pozovem sve žene da obave redovan mamografski pregled. Pridružite se hiljadama žena širom Srbije koje su se pregledale u okviru akcije Grand kafe. I zato ne preskačite pregled da biste imale vremena za ono što je važno - poručila je Ivana Španović, čiju poruku možete da pogledate na linku i podelite video na društvenim mrežama.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, od koga svake godine oboli 4.000 žena, a 1.600 izgubi život. Mamografija je najvažniji korak u ranom otkrivanju i prevenciji ove bolesti. Važno je da sve dame od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu obavile mamografski pregled, kao i žene iznad 40 godina, koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke, zakažu svoj pregled i ne preskoče ovu važnu stavku kada je reč o zdravlju. Mamografijom se tumor dojke otkriva u ranoj fazi, a od 45. godine trebalo bi da bude obavezni deo preventivnih pregleda na svake dve godine ukoliko nema nikakvih simptoma. Ako se otkrije u ranoj fazi, bolest je izlečiva u čak 90% slučajeva.

- Uz poruku „Ne gledaj u šolju, pregledaj se!“ nastavljamo da radimo na širenju svesti o prevenciji raka dojke i značaju rane dijagnostike. Od velikog značaja u tome su nam i prepoznatljive saradnje sa poznatim damama i svim našim partnerima. Zajednički cilj nam je da se što veći broj žena pregleda. Pozivamo ih da, kao što sa svojim prijateljima i dragim ljudima „skoče na kafu“, odvoje vreme i „skoče“ da urade mamografski pregled jer im to može spasiti život. Ponosni smo na činjenicu da je, u okviru ove kampanje, više od 33.000 žena do sada obavilo pregled, što nam je jasan znak da zaista razumeju koliko je važna prevencija i kako ona može da im spasi život - kažu u Grand kafi.

Mislite na sebe i sopstveno zdravlje, „skočite na pregled“ i uradite najvažniju sliku koja može značiti – život. Hajde da imamo vremena za pregled!

Komentari. (0)

Loading