Exit 2023

Ben Böhmer - klasičar koji je preporodio elektronsku muziku

Autor:

26.06.2023 10:27

Foto: Exit promo

Foto: Exit promo

Ben Böhmer - klasičar koji je preporodio elektronsku muziku



Od pamtiveka postoji termin ,,ozbiljna muzika” na koju mahom referišemo kad pišemo i pričamo o školovanim muzičarima koji muziciraju i komponuju u klasičnom žanru. Ipak, vremenom, pojavljivali su se ljudi zbog kojih ceo taj koncept mora da se redefiniše. Jedan od njih je Ben Böhmer, čovek koji je doneo trag i znanje školovanog muzičara „ozbiljne muzike“ u tehno, house i generalno elektronsku muziku, a ono po čemu je rešio da se razlikuje od ostalih je potpuno emotivno ogoljavanje pred celim svetom.

Rođen u Nemačkoj, školovan je za klavir i trubu, a ipak, nije želeo tu da se zaustavi. Muzika, njene note, durovi i molovi vukli su ga van koncertnih dvorana sa sedećim mestima. U njih se doduše vraća kad savlada tehniku DJ-a koji uz nekoliko pokreta ruke i ubrzavanja BPM-a kontroliše masu ispred sebe.

Ben Böhmer od 2015. ulazi u igru i sigurnim koracima napreduje kroz karijeru, prelazeći sa veće na još veću binu, ali i snimajući albume koje kritičari hvale i preporučuju. Prvi album „Breathing“ je otvorio trakom „In Memoriam“ koju je posvetio ocu koji je oduzeo sebi život. Ben je o tome otvoreno pričao kao i o periodu u kom mu je muzika pomogla da pobedi sve demone.

Sledeći album „Begin Again“ je pratila filmska priča. On i njegova verenica, zbog pandemije korona virusa, kao i obustavljanja svakog mogućeg putovanja, bili su osam meseci razdvojeni, na dve poprilično daleke tačke sveta. Zatvorio se u studio i upravo je svu tu energiju, nedostajanje, ljubav i tugu usredsredio na album koji ga je 2021. godine apsolutno vinuo u zvezde i od njega napravio „It boy“-a elektronske scene.

Njegov zvuk karakteriše toplina, dubina basova, klavir iz kog se čuju vekovi sviranja ovog instrumenta, eksplozivne perkusuije i sintovi koji nude zagrljaj dok se prelamaju trake iz njegovih plejera. Bilo da ste ga zatekli u house, progressive, deep raspoloženju, ili u retkim techno momentima, ipak postoji onaj specijalitet koji ga izdiže iz mora drugih.

To je upravo onaj show kad radi live, izvodi svoje pesme, i kad zvuči kao ceo orkestar na bini. Ovakav audio vizuelni spektakl je izvodio na najvećim pozornicama sveta: O2 Academy Brixton, UFO Velodrom Berlin, njujorški Brooklyn Mirage, Metro Theatre iz Sidneja, a lista se nastavlja i nastavlja. U ovom fazonu je nastupao i na mestima sa sedenjem, gde čak i starija publika može da dođe, i uživa u muzici, a ne samo u đuskanju.

Primećujete da na ovoj listi fali jedno značajno mesto u elektronskom svetu, a to je mts Dance Arena EXIT festivala. To će biti ispravljeno poslednjeg dana festivala, 9. jula kada će ovaj umetnik izaći na binu i pružiti nam nesvakidašnji performans koji će se, sigurni smo, prepričavati u narednim godinama.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading